Foto: REUTERS/Mike Segar

Da bi se razumelo zašto je Rupert Merdok, koji je u četvrtak napunio 90 godina, i dalje na čelu globalnog medijskog carstva koje još planira da proširi, dovoljno je pogledati njegovu vrlo sažetu procenu bivšeg saradnika Pirsa Morgana za kojeg je rekao da su mu "mu*a veća od mozga". Za razliku od Morgana - koji je početkom sedmice napustio svoj posao voditelja programa "Dobro jutro Britanijo" besan zbog intervjua koji su princ Hari i Megan Markl dali Opri Vinfri - Merdokova mu*a i mozak su jednako veliki.

Pročitajte još:

Pirs Morgan je urednički posao učio u Merdokovim tabloidima – San i Njuz of d vorld (News of the World) 1980ih i 1990ih. Potom je pobegao u Dejli miror gde je objavio lažne fotografije britanskih vojnika koji navodno muče iračke zatvorenike i koje su ga koštale posla.

Merdok je tada prokomentarisao da su Morganova „mu*a veća od njegovog mozga“, odnosno da je Morgan bio neustrašiv i često vrlo nesmotren u uredničkim odlukama, ali da nije bio dovoljno inteligentan da nasluti dugoročne posledice, smatra Stiven Lambden, profesor žurnalistike na Univerzitetu Notingam Trent.

Za razliku od njega, navodi Lambden u svom eseju o Merdoku, 90-godišnjakova hrabrost i inteligencija su iste veličine – ogromna.

Kombinacija surove ambicije i oštrih poslovnih instinkta pomogla je Merdoku da potpuno promeni medijsku industriju kada je 1953. preuzeo očev list iz Adelejda, „Njuz“. Uspešno iskoristivši ime lista, počeo je da gradi medijsko carstvo u Australiji i na Novom Zelandu pre nego što se krajem 1960ih proširio na Britaniju gde je kupio Njuz of d vorld, a onda i San.

Merdok je kasnije pokupovao i čitav niz američkih novina, uključujući i Njujork post, i bio je vatreni poštovalac Margaret Tačer i Ronalda Regana.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Ušao je u rat sa britanskim štamparima 1986. kada je počeo da primenjuje tehnologiju koja je zahtevala mnogo manje ljudskog upliva. U to vreme, čovek koga su neprijatelji zvali Kopačem prljavština već je bio vlasnik filmskog studija 20th Century Fox i „pustio je pipke“ u TV industriju i izdavašstvo zahvaljujući brendovima „Harper Kolins“ i „Skaj“.

Danas, 90-godišnji Merdok i daje je na čelu Njuz korporacije u okviru koje posluju San, Tajms, Ostrelijan, Vol Strit žurnal, ali i Foks Njuz. Njegovo bogatstvo se procenjuje na milijarde dolara, a Merdok je još ranije poručio „hejterima“ da njegova prodaja 20th Century Foxa Dizniju ne znači da se povlači iz trke već da samo „merka“ novu poziciju.

Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Iz sveta i regiona čitajte:

Dve godine kasnije, još uvek nije jasno koja će ta pozicija biti ali, ako Merdok poživi koliko i njegova majka koja je umrla kada je imala 103. godine, onda mu je ostalo oko 75.000 radnih sati što je za čoveka poput njega dovoljno za još jedno veliko iznenađenje.

Novinski čovek do srži, Merdok, je svestan da mora da se takmiči na tržištu, a da istovremeno ne ostane dinosaurus sa vrednostima prethodnih generacija. U tome mu možda mogu pomoći deca – Lahlan već vodi Foks Njuz, dok je progresivniji Džejms podneo ostavku iz Njuz korpa 2020. zbog neslaganja sa uredničkom politikom. Tu je i Elizabet, uspešna TV urednica koja je mahom izbegavala očevo medijsko carstvo i gradila svoju karijeru.

Merdok koji je nedavno proslavio petu godišnjicu braka sa četvrtom ženom, Džeri Hol, ne odaje utisak čoveka koga brinu tužbe protiv Foks Njuza, niti šta njegovi neprijatelji misle o njemu. A ako je suditi po njegovom ranijem ponašanju, 90 će za njega biti samo još jedan broj i nikoga ne bi trebalo da iznenadi ako stari medijski titan izvede još jednu, poslednju, magičnu predstavu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar