Foto: Printscreen/YouTube/RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal

Republika Srpska i večeras se opraštala od čuvenog srpskog hirurga Miodraga Lazića, koji je u Nišu preminuo od posledica virusa korona.

Banjaluka je u 20 časova, emitovanjem kompozicije „Marša na Drinu“, i aplauzima odala poslednju počast doktoru Laziću, osnivaču ratne bolnice „Žica“ i čoveku koji je tokom proteklog rata spasao na hiljade vojnika i civila u sarajevsko-romanijskoj regiji, navodi RTRS.

Poslednji pozdrav poslali su i Bijeljina, Foča, Prnjavor, Istočno Sarajevo, Zvornik…

Uz „Marš na Drinu“ u izvođenju Policijskog orkestra, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske oprostilo se od doktora Lazića.

Lazić je učestvovao kao dobrovoljac u odbrani Republike Srpske gde se istakao hrabrošću i požrtvovanošću.

On je u avgustu 1991. godine napustio mesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Osnivač je ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva i tokom proteklog rata spasao je na hiljade vojnika i civila u sarajevsko – romanijskoj regiji.

– Uvek sam govorio da najstrašniji rat koji može da se desi jeste rat Srba i Muslimana u Sarajevu. Poreklo-ista narav, isti karakter, isti inat, teške krvave borbe – govorio je doktor Lazić, koji je napisao knjigu “Dnevnik ratnog hirurga” u kojoj je zapisivao sećanja na teške dane, imena, datume i svedočenja ljudi u ratu.

U poslednjoj poruci javnosti potpisanoj sa “Doktor Laza – hirurg napaćenog srpskog naroda” naveo da mu je poslednja želja da bude ispraćen upravo pesmom “Marš na Drinu”.

Doktor Lazić preminuo je juče u Nišu od posledica virusa korona.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram