Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW/MICK TSIKAS

Kompanija "Rio Tinto" mogla bi da se suoči sa novom tužbom. Sudija iz SAD rekao je da kompanija "Rio Tinto Plc" može da se suoči sa tužbom investitora koji optužuju anglo-australijskog rudarskog giganta za prikrivanje kašnjenja projekta i ogromnih prekoračenja troškova u mongolskom rudniku bakra i zlata u vlasništvu "Tirkiz Hil Resorsis Ltd" gde "Rio Tinto" ima većinsku udeo.

U odluci na 134 stranice američki sudija Levis Liman naveo je da fondovi koje savetuje „Pentvoter Kapital Menadžment LP“, najveći manjinski akcionar kompanije „Tirkiz“ sa oko 10 odsto udela, mogu da pokrenu predloženu grupnu tužbu u ime akcionara „Tirkiza“ za period od jula 2018. do jula 2019. godine.

„Pentvoter“ je optužio „Rio Tinto“ i „Tirkiz“ da su na prevaru uverili javnost da je rudnik „Oju Tolgoi“ vredan 5,3 milijarde dolara „na planu“ i „u budžetu“, iako je zaostajao sa planovima 2 ili 2,5 godine. Takođe se navodi da je budžet probijen za 1,9 milijardi dolara, prenosi CNN.

Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Akcionari „Tirkiza“ su rekli da su njihove investicije izgubile skoro tri četvrtine vrednosti kako je istina izašla na videlo. Akcionari sada traže odštetu od „Rio Tinta“ kako bi nadoknadili svoje gubitke. Dopuštajući kompaniji „Pentvoter“ sa sedištem u Čikagu da traži da se „Rio Tinto“ smatra odgovornim za neke od izjava „Tirkiza“, Liman je naveo tvrdnje da su kompanije imale „izuzetno bliske odnose“ i da je „Rio Tinto“ imao „skoro potpunu kontrolu nad rudnikom“.

„Tužioci navode da je Rio Tinto znao za kašnjenja ili prekoračenja troškova i da umesto da pokuša da ih popravi ili otkrije investitorima, oni su pokušavali da ućutkaju one koji su govorili o njima“, napisao je Liman.

„Rio Tinto“ je saopštio da su tvrdnje „Pentvotera“ neosnovane i rekao su oni dosledno poštovali svoje obaveze.

Foto: EPA-EFE/DAN PELED

Ranije ovog meseca, „Rio Tinto“ je pristao da plati 3,3 milijarde dolara za 49 odsto „Tirkiza“ koje već poseduje. „Tirkiz“ je vlasnik 66 odsto rudnika „Oju Tolgoi“, a ostatak je u vlasništvu države Mongolije. U januaru su „Rio Tinto“ i Mongolija rešili dugi spor oko ekonomske koristi rudnika u sporazumu koji se odnosio na 2,4 milijarde dolara duga koji ima vlada Moldavije, prenosi CNN.

„Problematična prošlost Rio Tinta“

Projekat Rio Tinta u dolini Jadra u Zapadnoj Srbiji naišao je na oštru osudu javnosti. Meštani ovog dela Srbije, ali i stanovnici iz drugih gradova, mesecima su se bunili i nedeljama protestovali kako bi sprečili otvaranje rudnika.

Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Britanski Gardijan je naveo da meštani doline Jadra strahuju od ekološke katastrofe i podsetio na druga dva projekta Rio Tinta u svetu koja su dovela do teških posledica po životnu sredinu. U Gardijanovom tekstu o Jadru od prošle godine pominje se i rudnik Marando u Zapadnoj Australiji i rudnik bakra i zlata u Novoj Gvineji kao primeri projkata koji se mogu nazvati „problematičnom prošlošću Rio Tinta“.

PROČITAJTE JOŠ:

U Australiji prošle godine, Rio Tinto je dobio ministarsku saglasnost da uništi ili ošteti 46.000 godina staru pećinu u klisuri Jukan koja je jedna od najstarijih pećina i postoji još od ledenog doba. Ovo odobrenje su dobili na osnovu zastarelog zakona o aboridžinskom nasleđu Australije, koji su sačinjeni 1972. godine, koji štite interese onih koji su iskopavali rude. Kada je kasnije pokušana promene zakona, „Rio Tinto“ nije hteo da pristane na to.

Da ova kompanija znad svega stavlja profit pokazalo se u Papua Novoj Gvineji. Rudnik u Pangunu bio je indirektan povod za građanski rat koji se odirao na ostrvu pre nešto više od dve decenije. U septembru 2020. godine, 156 stanovnika lokalnih zajednica koji žive nizvodno od rudnika podnelo je žalbu zbog više od milijardu tona rudničkog otpada bačeno u reku koja ih snabdeva pijaćom vodom.

BONUS VIDEO: Da li Rio Tinto u Gornjim Nedeljicama miruje? 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar