Adel al-Džubeir Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir najavio je da ta zemlja neće u potpunosti normalizovati odnose s Izraelom, dok se ne postigne rešenje sa palestinskim narodom po modelu dve države. „Mi smo rekli da Saudijska Arabija podržava Arapsku mirovnu inicijativu. U stvari mi smo to predložili. Jasno smo rekli da mir dolazi na kraju tog proesa, ne na početku“, rekao je saudijski ministar za CNN.

„Rekli smo takođe da su odluke zemalja, koje su potpisale Sporazume Avram s Izraelom, suverene odluke tih zemalja. Nadamo se da će te odluke imati pozitivni uticaj na unutrašnje napore Izraela“, dodao je ministar.

Na pitanje da li je Saudijska Arabija spremna da se pridruži Sporazumima Avram, šef diplomatije je odgovorio da je kraljevina jasno rekla da je potrebno da postoji proces i taj proces mora da uključi primenu Arapske mirovne inicijative.

Arapska mirovna inicijativa je zapravo saudijski predlog za okončanje izraelsko arapskog sukoba, koji je Arapska liga usvojila 2002. godine, a potvrđena je pet godina kasnije i ponovo 2017. godine.

Inicijativa nudi normalizaciju odnosa arapskog sveta i Izraela za potpuno povlačenje s okupiranih teritorija, pravedno rešenje problema palestinskih izbeglica i osnivanje države Palestine, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Predsednik SAD Džozef Bajden doputovao je u petak u Saudijsku Arabiju direktno iz Izraela, da diskutuje o regionalnim raketnim i odbrambenim sposobnostima na sastanku s arapskim liderima, u vreme kada teži da integriše Izraela u novu osovinu zemalja kojima je zajednička briga Iran, rekao je jedan visoki zvaničnik Bajdenove administracije, prenele su agencije.

„Verujemo da je postoji velika vrednost u uključivanju što je moguće više sposobnosti u ovaj region i sigurno je da Izrael ima značajne sposobnosti za protivvazdušnu i raketnu odbranu, koja im je potrebna. Ali te diskusije vodimo bilateralno“, rekao je neimenovani zvaničnik novinarima.

Bajden je 13. jula doputovao na prvu turneju po Bliskom istoku otkako je postao predsednik.

Turneja je obuhvatila posetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali, a završava se u saudijskom lučkom gradu u Džedi, gde se održava samit šest zemalja Zaliva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Katara, Omana,Kuvajta i Saudijske Arabije plus Egipta, Iraka i Jordana.

Džo Bajden i Mohamed bin Salman Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Bajdenu je potrebna pomoć Saudijske Arabije, u vreme kada rastu cene sirove nafte i kada su iskrsle druge teškoće povezane s sukobom Rusije i Ukrajine. Vašington takođe želi da umanji uticaj Irana u regionu i globalni uticaj Kine.

Zemlje Zaliva, koje se nisu svrstale sa Zapadom protiv Rusije u sukobu u Ukrajini, traže posvećenost SAD strateškim vezama.

Izrael je podsticao Bajdenov put u Saudijsku Arabiju, nadajući se da će doprineti otopljavanju izraelskih veza sa Rijadom u sklopu šireg približavanja, pošto su u proteklim godinama Emirati i Bahrein uspostavili veze s jevrejskom državom, zahvaljujući posredovanju SAD.

Saudijska Arabija je u petak otvorila svoj vazdušni prostor za sve avio prevoznike i time utrla put za više letova iz Izraela, što se smatra korakom ka normalizaciji odnosa.

***

BONUS VIDEO: Upad izraelske policije u džamijju Al-Aksa


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar