Foto: Tanjug/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace /AP

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je postavio pitanje o "nečuvenom" ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, tokom razgovora u Džedi sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, za koga američki obaveštajci tvrde da je naredbodavac ubistva novinara u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine.

Bajden je posle razgovora sa saudijskim prestolonaslednikom rekao novinarima da mu je Bin Salman preneo „da nije lično odgovoran“ za ubistvo Kašogija.

„Ja sam naveo da mislim da jeste“, dodao je američki predsednik.

Bajden je kazao da je bio „direktan i otvoren“ sa Bin Salmanom o pitanju ljudskih prava.

„Američki predsednik da ćuti o ljudskim pravima – to nije u skladu sa onim ko smo mi, Amerikanci, i ko sam ja“, dodao je Bajden.

PROČITAJTE JOŠ:

On je istakao da se ne kaje zbog svojih reči tokom predsedničke kampanje, kada je obećao da će izopštiti Saudijsku Arabiju kao odgovor na ubistvo Kašogija.

Američki predsednik je kazao da ne može da garantuje da Bin Salman ili neki elementi Saudijske Arabije neće opet ubiti disidenta, ali je obećao snažan odgovor.

„Ukoliko se nešto ovako desi ponovo, dobiće odgovor, i više od toga“, rekao je Bajden.

AP dodaje da je Bajden otišao na put u Saudijsku Arabiju u pokušaju da obnovi veze sa Rijadom jer su globalne cene energenata skočile nakon ruskog napada na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar