Džo Bajden i Mohamed bin Salman Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Američki predsednik Džo Bajden doputovao je u Saudijsku Arabiju, gde je „pesnicom o pesnicu” pozdravio saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Na početku Bajdenovog putovanja na Bliski istok, američki zvaničnici su rekli da će predsednik izbegavati bliski kontakt, kao što je rukovanje, kao meru predostrožnosti zbog Covid-19. Ali, kako su primetili mediji, Bajden se ipak  rukovao tokom izraelskog dela turneje.

Bajden je stigao sa ciljem da poboljša odnose sa Saudijskom Arabijom. Energetski i bezbednosni interesi naveli su Bajdena i njegove pomoćnike da donesu odluku da ne izoluju zalivskog naftnog giganta, koji je jačao veze sa Rusijom i Kinom.

Ali američki savetnik za nacionalnu bezbednost umanjio je očekivanja o bilo kakvom trenutnom povećanju zaliha nafte kako bi se smanjile visoke cene goriva i ublažila najveća američka inflacija u poslednje četiri decenije.

Bajden, koji je rekao da će tokom posete razgovarati o ljudskim pravima, sastao se sa princom Halidom al-Fejsalom, guvernerom provincije Meka, koja uključuje grad Džedu.

Američki predsednik se potom uputio u kraljevsku palatu gde ga je saudijska televizija prikazala kako pozdravlja princa bin Salmana „pesnicom o pesnicu“, a ne rukovanjem.

Kasnije je agencija SPA objavila fotografiju na kojoj se Bajden rukuje sa kraljem Salmanom bin Abdulazizom.

Na početku Bajdenovog putovanja na Bliski istok, američki zvaničnici su rekli da će predsednik izbegavati bliski kontakt, kao što je rukovanje, kao meru predostrožnosti zbog Covid-19. Ali, kako su primetili mediji, Bajden se ipak  rukovao tokom izraelskog dela turneje.

Rojters prenosi da Bela kuća obično objavljuje imena pre sletanja stranih zvaničnika koji će dočekati predsednika, ali su ovog puta detalji izašli tek nakon što je predsednik SAD napustio aerodrom.

Kada je bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je imao bliske veze sa Mohamedom bin Salmanom, posetio Saudijsku Arabiju 2017. godine, dočekao ga je kralj Salman, koji se nedavno pojavio u javnosti.

****

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar