Foto: Shutterstock/Mato Papic

Rodna kuća Ive Andrića u Travniku prošla je kroz glavnu fazu restauracije, a u toku su finalni radovi uređenja pratećeg objekta, nakon čega će početkom aprila otvoriti vrata za turiste.

S obzirom da je vreme na rodnoj kući nobelovca Ive Andrića u Travniku ostavilo određene posledice, travnička privrednica i direktorka Tvornice mašina GS-TMT Novi Travnik Snježana Kopruner, odlučila je da donira sopstvena sredstva, kako bi se kuća nobelovca obnovila i bila u upotrebi za turiste, ali i za stalnu muzejsku postavku.

U razgovoru za Klix.ba direktorka Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić je kazala da su radovi na rekonstrukciji objekta još uvek u toku i da se radi o velikom projektu.

„Krenuli smo i s uređenjem novog projektovanog pratećeg objekta i svih građevinskih intervencija unutar kompleksa rodne kuće. Počeli smo da dobijamo konture i tog pratećeg objekta, koji će biti u dvorištu rodne kuće. Sada se izvode radovi na instalacijama za centralno grejanje, a najvažnije je iza nas, a to je da su izmenjene trule grede i stubov, kao i da je ojačana konstrukcija objekta“, kazala je Maslić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodala je da je kuća jedno vreme bila i pod folijom iz razloga što je urađena fumigacija objekta, odnosno, tretiranje objekta otrovnim gasovima kako bi se ubili insekti koji su napadali drvne elemente objekta, a kako bi iskoristili fumigaciju, određene predmete i iz Zavičajnog muzeja preneli su u rodnu kuću Ive Andrića, pa su jednim projektom sačuvali stvari iz dva značajna muzejska objekta.

„Planovi su da krajem aprila ili početkom maja ponovo otvorimo objekat. U pomoćnom objektu će biti ugostiteljski objekat s višestrukom namenom, kao i knjižara i suvenirnica. Sredstva smo osigurali zahvaljujući gospođi Snježani Kopruner, a fumigaciju je platilo naše kantonalno ministarstvo. Ovo nije prvi put da se radi rekonstrukcija objekta, a mi već pet godina ulažemo sredstva u gornje delove kuće“, kazala je Maslić.

Zamišljeno je da ova ustanova bude oaza u koju će svraćati ljubitelji dobre knjige, gde će posetilac u ugodnoj atmosferi kafeterije moći na miru pročitati nekoliko stranica knjige koju je kupio ili samo uzeo da pregleda u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici imena „Dram radosti“, dobijenog po onoj Andrićevoj rečenici iz pripovetke „Čaša“ koja glasi: „U Bosni se dram radosti dušom plaća!“.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar