Foto:EPA-EFE/Cristian Becker / National Museum of Natural History

Američki naučnici razrešili su misteriju divovskog jajeta pronađenog na Antarktiku pre gotovo 10 godina, piše BBC.

Godinama su istraživači bezuspešno pokušavali da identifikuju fosil koji podseća na izduvanu loptu, a vremenom je dobio ime po SF hororu iz 1982. – „Stvor“ (The Thing).

Naučnici sada veruju da je jaje pripadalo velikom morskom reptilu, koji je živeo pre oko 68 miliona godina i veruju da je reč o najvećem jajetu reptila u svetu.

Fosil veličine 28 sa 18 centimetara pronašli su naučnici u Čileu 2011. godine, ali je tek 2018. jedan naučnik sa Univerziteta Teksas u Ostinu prepoznao da je zapravo reč o „zgužvanom“ jajetu.

Foto:EPA-EFE/Cristian Becker / National Museum of Natural History

Veličina jajeta sugeriše da ono pripada životinji veličine velikog dinosaurusa, ali mekana ljuska ukazuje na to da nimalo ne liči jajetu dinosaurusa, rekao je Lukas Legendre, postdoktorant na Univerzitetu u Teksasu.

„Najsličnije je jajima guštera i zmija, ali zapravo je reč o zaista velikim rođacima te životinje“, rekao je.

Upoređujući veličinu stotina reptila koji žive danas i njihovih jaja, naučnici su procenili da je životinja koja je izlegla to jaje bila dugačka zasigurno najmanje 7 metara.

Drugi fosili pronađeni na istom mestu sugerišu da je jaje moglo da pripada velikom morskom reptilu imena mosasaur, iako je nejasno je li jaje položeno na tlo ili u more.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar