Draško Stanivuković
Draško Stanivuković Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

Mladi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i pre nego što je uspeo da pobedom na izborima ozbiljno uzdrma dominaciju Milorada Dodika bio je poznat po oštrom jeziku i još više kontroverznim izjavama. Poslednja u nizu i

Pročitajte još:

Od stupanja na dužnost gradonačelnika Banjaluke, Stanivuković nastavlja da intrigira region.

Posle najava o borbi protiv kriminala i korupcije, ali i obećanja da će stvari postaviti na svoje mesto, Stanivuković je juče ponovo dospeo u sve regionalne medije pošto je objavio na Tviteru da je vratio neotpakovan nameštaj iz kancelarije Civilne zaštite, kupljen od državnog novca.

“Neotpakovan nameštaj Ćućuna XIV, koji je kupio od narodnog novca, u jeku pandemije, za svoju kancelariju u civilnoj zaštiti. Neće mu više trebati! Vreme neracionalnog trošenja, lažnog luksuza i bahatosti u našem gradu postaje prošlost. Obračunaćemo se sa kriminalom!, poručio je Stanivuković.

Takođe, odmah nakon stupanja na dužnost, Stanivuković je naložio da se vrate ključevi svih službenih automobila Banjaluke koje koriste funkcioneri.

Obračun sa kriminalom

„Kriminal je uhvaćen kao zec i ovo je samo početak“, izjavio je Stanivuković na nedavno održanoj vanrednoj pres konferenciji.

Stanivuković je izneo prve rezultate rada svoje komisije za reviziju i za teški kriminal optužio Igora Radojičića, bivšeg gradonačelnika, načelnike pojedinih odeljenja u Gradskoj upravi, a sve je povezao i sa Miloradom Dodikom.

„Znate čiji su bilbordi koji su nelegalno postavljeni u Banja Luci i koji ne plaćaju taksu? Pogađajte čiji sestrić? Gospodina Dodika!“, energično je utvrdio Stanivuković, te najavio podnošenje krivičnih prijava protiv svih odgovornih.

„Bosanski Versaj“

Stanivuković nikada nije krio da potiče iz imućne porodice, a njegova raskošna kuća takođe je neko vreme bila glavna vest u regionu.

Kuća mladog gradonačelnika, zapravo pripada njegovom ocu, uspešnom biznismenu, a prema rečima agenata za nekretnine vredi najmanje nekoliko miliona konvertibilnih maraka (zvanična valuta u Republici Srpskoj), nalazi se u banjalučkom naselju Petrićevac, uz Zapadni tranzit.

Prema pisanju medija u vili Stanivukovića fotografisano je čak 50 matura, 70 rođendana, 30 svadbi, dve veridbe i snimljena tri spota.

Za sve to, tvrdi Stanivuković, nikome nije uzeta ni jedna marka, a svi koji su u vili boravili iz tog razloga, su iz Banjaluke.

Ono što se može pronaći na internetu je da Stanivukovići “hodaju po čistom zlatu”. Prema pisanju izvođača radova, u kuću su ugrađeni mozaici od čistog 24-karatnog zlata.

I ekipa Nova.rs imala je priliku da obiđe kuću o kojoj bruji region.

Zauzet, ali ne i oduzet

U razgovoru za naš portal, Stanivuković je govorio i o tome da ne može da se „odbrani od devojaka“, istakao da odgovara na ljubavna pisma koja mu obožavateljke šalju, ali i da iako je zauzet i ima devojku, nije „oduzet“.

Dve mine za Draška

Iako je Stanivuković brzo stekao status regionalne zvezde po osvajanju izbora u Banjaluci, nije bio dovoljno vešt – mada to ima možda veze i sa tim što ima tek 27 godina – da izbegne mine koje su ga sačekale, te se u vrlo kratkom roku iz revolucionara pretvorio u homofoba i čoveka koji negira genocid.

Pročitajte još:

Stanivuković je prvo u nastupu za N1 u Zagrebu, u emisiji “Pressing”, izjavio da se u Srebrenici nije dogodio genocid, nego “veliki zločin i tragedija”. Na pitanje voditelja kako komentariše to što je Haški tribunal osudio Radovana Karadžića i Ratka Mladića za najteže ratne zločine, Stanivuković je odgovorio: “Ne priznajem ja od tog suda ništa!”

Nije mnogo prošlo dok su ga dočekali na nož i umesto borca za slobodu počeli da nazivaju “četnikom”, “negatorom genocida” i “gorim nacionalistom od Dodika”.

Potom je za TV Fejs nekoliko dana kasnije rekao da svako ima pravo na sve vrste opredeljenja, ali dok je on na čelu tog grada, gej parada neće biti organizovana jer on smatra da je za BiH dovoljna jedna, ona u Sarajevu, sve uz objašnjenje da je on Srbin i pravoslavac, kao i da “gej parada nije u duhu naroda kojem pripada”.

Draško Stanivuković Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

U Banjaluci je došlo do ogromnih promena kada je SNSD izgubio mesto gradonačenika posle više od 20 godina vlasti u ovom gradu. Banjaluka je bila bastion SNSD-a i Milorada Dodika; njegov kandidat Igor Radojičić nije obnovio mandat, te je na njegovo mesto došao kandidat opozicije Draško Stanivuković.

Mladi Stanivuković je redovno snosio posledice zbog borbe protiv struje Milorada Dodika; bio je hapšen, a i fizički napadan zbog svog političkog delovanja. Zato se posle proglašenja pobede na izborima za gradonačelnika Banjaluke našalio i rekao kako ovo će prvi put nakon četiri godine moći ući u Skupštinu Grada a da ga ne dočeka policija.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare