Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Britanski Gardijan otkriva iznutra priču najvećeg nemačkog tabloida u ratova koje je list vodio; nekada je rušio levičare, a danas Bild ima novu metu: kancelarku.

Nemački Bild decenijama je bio predmet prezira svakog Nemca socijaldemokratske orijentacije koji drži do sebe. List je, čak, uživao daleko komforniju političku atmosferu nego kolege na Zapadu i sedam dana nedeljno mantrao na naslovnim stranama o slobodnom tržištu. Zgražavao se nad muškarcima koji nose duge kose i nemačkim top modelima koji se udaju za strance, glorifikovao aparthejd u Južnoj Africi, diktaturu u Grčkoj, bavarske sedane i američke rakete.

Više od svega, Bild se posvetio rušenju komunističke Nemačke i srčano vodio bitku protiv levičarske studentarije na svojoj teritoriji koju je smatrao saradnikom neprijatelja.

Danas je Bild – paradoksalno – manje uticajan nego šezdesetih godina, ali svakako politički relevantniji, dok uživa bliske odnose sa nemačkom političkom elitom, piše Gardijan. Govorili su da je Helmut Kol i sam znao da kaže da mu, ako hoće da vlada, treba samo Bild i nedeljno izdanje Bilda.

Foto: JENS KALAENE / AFP / Profimedia

Ipak, uprkos tradiciji koju nosi, Bild je danas mutirao u antiestablišment silu; Džulijan Rajhelt, aktuelni glavni urednik, politički se pozicionira maltene dijametralno suprotno pređašnjim urednicima. Njegova agenda je pro-SAD, pro-NATO, pro-Izraelska, ali antiruska i antikineska. On, naposletku, esktremno desničarsku Alternativu za Nemačku naziva „imbecilima“.

Neke su mete ostale tamo gde su bile – makar vegatrijanci i šezdesetosmaši, ali je odskora na nišanu Bilda i kancelarka Merkel.

„Ona je mediokritetski um oko kojeg je štampa stvorila čitavu mitologiju“, kaže Rajhelt o Merkelovoj. „Da je ona neka suludo duhovita osoba privatno – što nije tačno – i da je neverovatno pametna – što takođe nije tačno. Samo ume da prepozna u kom pravcu duva jači vetar.“

Foto:EPA-EFE/Adam Berry

Merkel za Rajhelta utelovljuje depolitizaciju nemačkog društva, proces koji je zamaglio nekada jasne granice između konzervativaca i liberala. Merkel je skoro dve decenije apsorbovala platforme i agende svojih oponenata; kada joj se neoliberalni program 2003. obio o glavu, počela je da integriše programe socijaldemokrata.

Rajhelt smatra da je njegov posao da obnovi stare podele, one iz premerkelovskog doba. Zato je pretvorio Bild u najžešćeg kritičara kancelarke.

Oduvek je želeo da bude baš to, glavni urednik Bilda, i Rajhelt je 2018. godine konačno seo u fotelju prvog čoveka. U višim ešalonima nemačkih medija verovatno je najpoznatiji po žestokim raspravama na Tviteru gde je sve donedavno provodio mnogo vremena. A onda je shvatio da „na Tviteru nikada ni u čemu ne možete da pobedite“.

Julian Reichelt
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ipak, Bild pokušava i da se takmiči sa Brajtbard medijima koji pršte od ksenofobije i mrženje i desničarenja, pa se u više navrata događalo da sam Bild objavi lažne vesti i teorije zavere koje stižu iz kanala ekstremne desnice, poput priče o Arapinu koji je silovao žene po frankfurtskim restoranima.

Naredna godina će skoro izvesno biti poslednja koju će Merkel odslužiti kao kancelarka. Već je napustila poziciju sekretarke svoje Hrišćansko-demokratske unije, a kada se povela polemika o njenim potencijalnim naslednicima, Rajhelt je odmah za svog favorita odabrao milionera Fridriha Merca. anegret Kramp-Karenbauer, „mala Merkel“, nije mu se dopala.

Pročitaj i:

Ipak, Rajhelt tvrdi da ni Merc ne bi bio pošteđen „uništavanja“ na stranicama Bilda. A moć da se uništi je najvrednije oružje koje Bild ima, podseća Rajhelt, i ne bi ga žrtvovao zbog ličnih političkih preferencija.

Dok se teren za izbor novog kancelara još priprema i Bild i dalje kategorički odbija mogućnost da „budućnost diktiraju zelene partije i deca demonstranti“, male su šanse da se oživi staro nemačko konzervativno liderstvo. Rajhelt, sa druge strane, ne deluje kao da gubi nadu.

Novinar Gardijana prepričao je poslednji susret sa Rajheltom kada je ovaj želeo da razgovaraju o njegovim omiljenim neprijateljima.

„Tu je Putin“, rekao je Rajhelt. „Hoće da oslabi naše nemačke institucije i da nam se upetlja u izbore. Znate zašto? Zato što zna da živi u tom sranju od zemlje – da je svoju zemlju pretvorio u sranje – i želi da se sve druge zemlje spuste na njegov nivo kako bi se manje primećivala njegova katastrofa.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar