Angela Merkel Foto:John Thys, Pool Photo via AP)

Kako se bliži kraj političke ere Angele Merkel, nemačka kancelarka je sve popularnija u javnosti svoje zemlje, što samo komplikuje stvari za njene potencijalne naslednike, navodi se u analizi evropskog izdanja portala "Politiko".

Većinom zbog uspešnog upravljanja pandemijom korona virusa u Nemačkoj, Merkelova – koja sama insistira na odlasku po okončanju svog aktuelnog kancelarskog mandata u oktobru sledeće godine – sada uživa podršku više od 70 odsto Nemaca, dok je, poređenja radi, taj procenat pre godinu dana iznosio pedesetak odsto.

Sa druge strane, svi mogući naslednici Merkelove nalaze se u njenoj senci, pa je, kako ističe „Politiko“, odgovor na pitanje ko će biti sledeći lider Nemačke nejasniji nego ikada u proteklih nekoliko decenija.

Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, koju je Merkelova videla kao svoju naslednicu na kancelarskom mestu, u februaru je odustala od ambicije da zauzme tu funkciju pošto je zaključila da nema dovoljnu podršku unutar Hrišćansko-demokratske unije (CDU), na čije je čelo došla upravo umesto Merkelove.

Odluka Kramp-Karenbauerove, koja je istovremeno najavila odlazak sa mesta predsednice CDU, ponovo je otvorila nadmetanje za poziciju šefa stranke, koji će, kako se očekuje, sledeće godine biti i kandidat za kancelara.

Angela Merkel
Angela Merkel Foto:Tobias Schwarz/Pool Photo via AP

Potom se činilo da prednost nad ostalim kandidatima ima još jedan favorit Merkelove, premijer Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet, ali su njegovi izgledi naglo opali zbog, kako mnogi smatraju, neadekvatnog odgovora na pandemiju korona virusa, a naročitu popularnost u javnosti nemaju ni druga dva potencijalna takmaca – šef spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Retgen i advokat Fridrih Merc.

Nedostatak jakih kandidata iz CDU otvorio je vrata Markusu Sederu, premijeru Bavarske i lideru Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja sa CDU čini jedinstvenu poslaničku grupu u parlamentu i tradicionalno imenuje zajedničkog kandidata za kancelara.

Sederova popularnost porasla je tokom krize izazvane pandemijom, budući da je povlačio odlučne poteze u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Zbog toga on u Bavarskoj uživa podršku gotovo 90 odsto javnosti, a u drugim delovima Nemačke, ispred njega po popularnosti je sada samo Merkelova.

Po rezultatima jedne skorije ankete, skoro dve trećine Nemaca Sedera smatra pogodnim za kancelara, dok je u martu taj procenat bio tek 30 odsto, navodi „Politiko“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar