Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Vakcine predstavljaju najvažnii deo borbe protiv kovida-19, ali to još ne predstavlja kraj pandemije, izjavio je danas ekspert za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan. I generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da je najnoviji napredak u razvoju vakcina Kovid 19 pozitivan korak, ali i da je SZO zabrinuta zbog sve jačeg uverenja da je time pandemija okončana.

„Mi vidimo da stižu i podaci da zaštita (koju pruža vakcina) možda neće biti dugotrajna i da su moguće pojave reinfekcije“, rekao je Rajan, prenosi agencija Rojters.

„Vakcine nisu jednake nula kovida,“ naglasio je Rajan.

Marija Van Kerkova koja je bila u njegovu društvu, pozvala je sve da “ razmisle o tome kako će se ponašati“ za vreme Božića i novogodišnjih praznika kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

„Odluke koje sada donesemo (…) mogu za nas i našu porodicu značiti život ili smrt“, istakla je.

Generalni direktor Svertske zdravstvene organizacije izjavio je danas da je najnoviji napredak u razvoju vakcina Kovid 19 pozitivan korak, ali i da je SZO zabrinuta zbog sve jačeg uverenja da je time pandemija okončana.

Tedros je dodao da će pandemija preći još dug put i da će odluke građana i vlada odlučiti kada će ona biti okončana.

Pandemija koronavirusa, kojim se zarazilo više od 65 milionna ljudi u svetu, a od posledica umrlo više od 1.5 miliona, ponovo se ubrzano širi svetom dok se neke zemlje pripremaju za masovnu vakcinaciju.

Britanija je prva i zasad jedina zemlja koja je odobrila vakcinu Fajzer Biontek a najavila je da u utorak namerava da krene sa vakcinacijom.

Američkoj agenciji za lekove su se obratili Fajzer i Biontek i kompanija Moderna i u slučaju da ih odobri, te dve vakcine bi bile na raspolaganju u Sjedinjenim Državama krajem ove godine. Evropska unija bi o odobrenju vakcina trebala da odluči krajem decembra.

U Rusiji predsednik Vladimir Putin je zatražio da se krajem sledeće nedelje počne s masovnom besplatnom vakcinacijom.

Prošli mesec Rusija je objavila da je prema ispitivanjima na 40.000 dobrovoljaca vakcina Sputnjik V uspešno u 95 posto slučajeva, kao i vakcina Fajzer Biontek..

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar