Foto: Printscreen YouTube/Study Channel dedicated to Prof. Alexander Dugin,EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK, Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia

Margarita Simonjan, glavna urednica ruske državne televizije RT, šetala je moskovskim parkom ovog vikenda, kada je jedan od njenih telohranitelja pojurio napred. Uznemirio se zbog dečje lopte, ostavljene na obližnjoj klupi: mogla je to biti bomba.

„Da sam imao zadatak da te eliminišem, učinio bih upravo to – stavio bih ti loptu na put“, rekao joj je telohranitelj. Urednica je epizodu prenela na društvenim mrežama. Nikad nigde ne idem bez zaštite, čak ni u šetnju parkom, poručila je.

Nekoliko sati kasnije, u predgrađu Moskve, u subotu uveče, ubijena je Darja Dugina, u eksploziji bombe postavljene u automobilu kojim je upravljala. Ono što je zajedničko ćerki krajnje desnog filozofa Aleksandra Dugina i glavnoj urednici RT-a, jest vatreno zagovaranje rata u Ukrajini. Moskva je postala prva linija fronta, ušao je strah među Putinove propagandiste, piše američki „Vašington Post“.

Ruska bezbednosna služba FSB u ponedeljak je za ubistvo Darje Dugine optužila ukrajinske tajne službe. FSB je objavio da iza ubistva stoji Ukrajinka Natalija Vovk (43), koja je s ćerkom, tvrdi FSB, u Rusiju stigla u julu i pripremala napad. Iznajmile su stan u stambenom kompleksu pored Darje Dugine, istražujući njene dnevne navike. Natalija Vovk navodno je nakon atentata pobegla u Estoniju. Ukrajina tvrdi da nema veze s tim.

Darjin otac Aleksandar Dugin zagovara ujedinjenje svih koji govore ruski u novu veliku rusku imperiju, a i sama Darja davala je vatrene proputinovske izjave. Njeno ubistvo potreslo je ruske TV voditelje, novinare i druge komentatore koji opravdavaju Putinovu invaziju na Ukrajinu, piše „Vašington post“. Ubistvo je pojačalo osećaj ranjivosti među pripadnicima režimske intelektualne elite, koji sada shvataju da bi mogli biti mete, a da vlast nije u stanju da ih zaštiti. List piše da je to takođe povećalo izglede za ozbiljnu eskalaciju rata, jer je Putin pod sve većim pritiskom da još snažnije udari na Ukrajinu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare