Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Fotografija državljanke Ukrajine Natalije Vovk, koju je ruska Federalna obaveštajna služba (FSB) označila kao ubicu Darje Dugine, objavljena je na društvenim mrežama.

Fotografije na kojima se vide njena dokumenta kruže društvenim mrežama, uz tvrdnje da je reč o bivšoj pripadnici Azovskog bataljona.

Kako se navodi u tim objavama, njeno devojčako ime bilo je Šaban. 

Isto prezime pojavljuje se i na oglasu za prodaju Mini Kuper koji je navodno Vovkova koristila u Rusiji. Kao vlasnik automobila koji se prodaje u Kijevu naveden je Danijel Šaban.

Nije poznato da li je reč o rođaku ili suprugu Natalije Vovk, ali ruski mediji napominju da Natalijina ćerka takođe nosi ovo prezime. Takođe, ruska strana koristi ovo prezime kao dokaz da je atentat planiran u Kijevu.

FSB objavio snimak Vovkove

Oglasila se i ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) koja je danas objavila snimak na kojem se vidi osumnjičena za ubistvo, prenele su RIA Novosti.

Kako se navodi, na snimku se vidi trenutak kada Vovkova ulazi u Rusiju, useljava se u istu zgradu u kojoj živi njena žrtva i potom odlazi u Estoniju.

Prvo se vidi da Vovk prilikom provere otvara haubu automobila, a kosa joj je svetle boje. U Duginu zgradu je ušla već kao brineta, a istu boju kose imala je prilikom izlaska iz Rusije, pišu RIA Novosti.

Vovkova iznajmila stan u istoj zgradi kao Dugina  

FSB je prethodno objavila je rezultate istrage o atentatu u kojem je ubijena Darija Dugina, ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina, kao i fotografiju automobila koji je navodno vozila Natalija Pavlovna Vovk.

Pročitajte još:

„Utvrdili smo da je zločin pripremila i izvršila ukrajinska specijalna služba. Počinilac je Natalija Pavlovna Vovk, državljanka Ukrajine rođena 1979. godine, koja je u Rusiju došla 23. jula 2022. godine zajedno sa svojom dvanaestogodišnjom ćerkom“, navodi se u izveštaju FSB-a.

Dodaju da je Vovk iznajmila stan u istoj zgradi u kojoj je Dugina živela kako bi prikupila informacije o njenom načinu života. Navodno je koristila mini kuper kojim je ušla u Rusiju registarskih oznaka NR Donjeck, dok je u Rusiji pri povratku u Ukrajinu koristila kazahstanske i ukrajinske tablice.

„Na dan atentata, Vovk i njena 12-godišnja ćerka prisustvovale su književno-muzičkom festivalu ‘Tradicija’, gde je Dugina bila počasni gost“, navodi se u izveštaju FSB i dodaje da su nakon ubistva Vovk i njena ćerka pobegle u Estoniju.

Ukrajina sve demantuje

Sa druge strane, Ukrajina odbacuje optužbe o umešanosti u incident.

„Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim jer mi nismo zločinačka država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država“, rekao je Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika.

Podsetimo, Dugina je nastradala u subotu uveče kada je njen automobil eksplodirao. Ona je sa ocem Aleksandrom Duginom, dugogodišnjim savetnikom Vladimira Putina koji je stekao nadimke „Putinov mozak“ i „Putinov Raspućin“, prisustvovala književnoj večeri u blizini Moskve.

BONUS VIDEO Ruski kamioni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare