Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Leah Millis

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije napustio ukrajinsko tlo otkako je Rusija napala njegovu zemlju pre gotovo 10 meseci. Iako je od tada održao mnoštvo govora stranim zvaničnicima i parlamentima, svi su bili na video-konferencijama.

Zelenski je na njima obično sedeo u mračnoj prostoriji bez prozora, odeven u svoju prepoznatljivu maslinastozelenu vojnu odeću. Sada je u istom maslinastozelenom ruhu prvi put napustio Ukrajinu i odleteo na drugi kontinent, u Vašingtonu.

Uoči rata Rusija je pokušala uveriti Ukrajince da SAD koristi njihovu zemlju kao geopolitičkog pijuna i da će ih Amerikanci napustiti, kao što su napustili i svoje avganistanske saveznike. Deset meseci i otprilike 65 milijardi dolara američke pomoći kasnije, američki predsednik Džo Bajden i Zelenski sedeli su u Ovalnoj sobi u nameri da dokažu da su ruske insinuacije bile i da će ostati lažne.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Leah Millis

Unutarnji izazovi SAD-a

„Ova je godina donela mnogo nepotrebne patnje i gubitka ukrajinskom narodu“, rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući. „Ali želim da znate, predsedniče Zelenski, američki narod je uz vas na svakom koraku. I ostaćemo uz vas.“

Kako piše BBC, ovo su bile moćne reči, no iza njih stoji mnogo kompleksnija realnost. Pred SAD-om se nalazi duga i teška zima s visokim cenama energenata i pratećim privrednim izazovima. Iako je podrška američke javnosti Ukrajini i dalje visoka, prilično je oslabila od početka rata.

Trećina Amerikanaca u nedavnoj je anketi rekla kako ne podržava nastavak američke pomoći Ukrajini, dok je polovina rekla da želi da Ukrajina „što je pre moguće“ ispregovara mir, prenosi Index.hr.

Džil Bajden, Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

„Napad na slobodu i demokraciju“

Tokom zajedničke konferencije za novinare Bajden i Zelenski pokušali su opisati šire implikacije američke pomoći Ukrajini. Bajden je ruski napad opisao kao napad na „slobodu i demokratiju te temeljna načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, napad koji zahteva snažan američki odgovor.

Zelenski je nazvao američku pomoć Ukrajini „ulaganjem“ koje će ojačati globalnu sigurnost. Bio je to zanimljiv izbor reči i on ga je ponovio u svom obraćanju Kongresu. On implicira da američka pomoć nije bila „milosrđe“, već novac potrošen sa svrhom i potencijalom budućeg povraćaja.

Poseta za skeptike

Budućnost američkog „ulaganja“ u Ukrajinu, međutim, nije samo u Bajdenovim rukama. Pravi zadatak za Zelenskog bio je u njegovom obraćanju Kongresu, u uveravanju zakonodavaca koji drže konce američke vojne i privredne pomoći.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Patrick Semansky

Ove je godine Kongres odobrio približno 67 milijardi dolara ekonomske, vojne i privredne pomoći Ukrajini. Paket potrošnje za 2023. godine, koji je Kongres spreman da usvoji, uključuje dodatnih 45 milijardi dolara pomoći toj zemlji. No osiguranje dalje pomoći u novoj godini moglo bi biti izazov.

U maju je 57 republikanaca u Predstavničkom domu od 435 mesta i 11 u Senatu od 100 mesta glasalo protiv samostalnog paketa pomoći, a ankete pokazuju da je podrška republikanaca za nastavak pomoći Ukrajini od tada oslabila.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Pada podrška republikanaca

U anketi sprovedenoj u novembru nešto više od polovine republikanskih glasača podržalo je pomoć Ukrajini, što je pad u odnosu na 80 odsto u martu. Neki republikanci tokom predizborne kampanje prošlog meseca otvoreno su se pitali zašto SAD troši toliko novca na daleku zemlju, umesto da finansira bezbednost granica i borbu protiv kriminala kod kuće.

PROČITAJTE JOŠ:

Izbori za Kongres prošlog su meseca doveli 86 novih članova Predstavničkoh doma i sedam novih senatora. Govor Zelenskog stoga se može posmatrati i kao uvođenje novih zakonodavaca u njegovu problematiku i traženje njihove podrške.

Ostanak na dnevnom redu

Budući predsedavajući Predstavničkog doma, Kevin Mekarti, već je izrazio zabrinutost oko bilo kakvih daljih „blanko-čekova“ za Ukrajinu. A među nekim republikancima u Kongresu došlo je do javne neverice kada je zvaničnik republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel, rekao da je pomoć Ukrajini „prioritet broj jedan“ za republikance.

Zelenskom ne treba dalja pomoć kako bi ostao na vrhu republikanskog spiska obaveza u novoj godini, ali njegov put u Vašington bio je važan pokušaj u osiguravanju da ona u potpunosti ne padne s dnevnog reda.

BONUS VIDEO: Zelenski je došao kod Bajdena u Belu kuću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar