Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom svog govora na Ruskoj energetskoj nedelji u sredu, 12. oktobra, rekao da su pojedini učesnici na energetskom tržištu subverzivni i da uništavaju infrastrukturu konkurenata. Takođe je istakao da su nesreće na Severnom toku i Severnom toku 2 akt međunarodnog terorizma.

„Nema sumnje da je reč o aktu međunarodnog terorizma, čija je svrha podrivanje energetske bezbednosti celog kontinenta. I da nateraju da se sve ovo kupuje po visokim cenama. Sila!“, rekao je ruski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je svrha nesreća na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 prekid veza između Rusije i Evropske unije, prenosi Komsomoljskaja pravda.

„Imamo sve činjenice i sve je dokumentovano. A ko stoji iza sabotaže na Severnom toku 2? Neko ko želi da prekine veze između Rusije i EU. I naravno, onaj ko je tehnički u stanju da organizuje takve eksplozije. I bio je uhvaćen za ruku, ali je prošao nekažnjeno“, rekao je ruski predsednik.

Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/EPA-EFE, Danish Defence Command

Prema njegovim rečima, ne treba „ići u detalje – povećava se geopolitički značaj preostalih gasnih sistema“ koji prolaze kroz teritoriju Poljske i Ukrajine. On je takođe podsetio da je Moskva izgradila ove gasovode svojim novcem, prenosi Komsomoljskaja pravda.

„Rusija je spremna da isporuči energetske resurse Evropi“

Rusija je spremna da isporuči energetske resurse Evropi, uključujući ove jeseni i zime, rekao je predsednik Vladimir Putin na forumu Ruske energetske nedelje.

Prema njegovim rečima, to je moguće uraditi duž preživele linije Severnog toka. Njegov kapacitet je 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, što je oko osam odsto ukupnog uvoza u Evropu, prenosi RIA novosti.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Rusija je spremna za početak ovih isporuka. Lopta je, kako kažu, na strani Evropske unije. Ako hoće, neka samo otvore slavinu, i to je to. Ne ograničavamo nikoga ni u čemu, uključujući i mi smo spremni da isporučimo dodatne količine u jesen-zimskom periodu“, rekao je šef države.

On je istakao da Rusija uvek ispunjava svoje obaveze i da se to razlikuje od zapadnih zemalja. Kao primer je naveo američki LNG, čije snabdevanje u svakom trenutku može da isplovi u druge regione.

„Nećemo delovati na svoju štetu“

Istovremeno, Rusija se neće ponašati suprotno zdravom razumu i neće snabdevati energentima one zemlje koje će im ograničiti cene, nastavio je Putin.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE/ANATOLY MALTSEV/CLEMENS BILAN/EPA-EFE, Nova.rs

„Za one koji više vole varanje i besramne ucene umesto poslovnog partnerstva i tržišnih mehanizama, a mi decenijama živimo u takvoj paradigmi u političkoj sferi, želim da kažem da nećemo delovati na svoju štetu“, rekao je on.

Prema rečima šefa ruskog lidra, uspostavljanje veštačkog plafona cena nafte iz Rusije neizbežno će pogoršati investicionu klimu u celom svetskom energetskom sektoru, a zatim izazvati povećanje globalne nestašice energetskih resursa i dalje povećanje njihove cene. A ovo će, siguran je Putin, pogoditi pre svega najsiromašnije države.

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar