Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia; © Ukrinform via ZUMA Press Wire; Press and Information Office/TASS

Evropa trpi posledice procesa u kojem je razdvojila izvore svog prosperiteta od izvora bezbednosti - prosperitet je temeljila na jeftinoj energiji iz Rusije i na pristupu velikom kineskom tržištu, a bezbednost je delegirao SAD-u, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

„Mislim da se mi Evropljani suočavamo sa situacijom u kojoj trpimo posledice procesa koji traje već godinama, u kojem smo odvojili izvore svog prosperiteta od izvora naše bezbednosti“, rekao je Borelj u govoru na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji, na kojoj su se okupili šefovi diplomatskih predstavništava EU širom sveta, prenosi Index.hr.

U programatskom govoru, Borelj je izjavio da je Evropa svoj prosperitet temeljila na jeftinoj energiji iz Rusije.

„Ruski gas – jeftin i navodno dostupan, siguran i stabilan. Pokazalo se da to nije slučaj. I pristup velikom kineskom tržištu, za izvoz i uvoz, za tehnološke transfere, za ulaganja, za jeftinu robu. Mislim da su kineski radnici sa svojim niskim platama učinili mnogo bolje i mnogo više u obuzdavanju inflacije nego sve centralne banke zajedno”, kaže Borelj.

Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„Prilagođavanje će biti teško“

„Danas Evropska unija mora pronaći nove izvore energije koliko god je moguće unutar svojih granica kako jednu zavisnost ne bi zamenila drugom, jer je najbolja energija ona koja se proizvodi kod kuće“, nastavio je.

„To će uticati na snažno restrukturiranje naše privrede – to je sigurno. Ljudi toga nisu svesni, ali činjenica da Rusija i Kina više nisu ono što su bile za naš privredni razvoj zahtevaće snažno restrukturiranje naše privrede. Pristup Kini postaje sve teži. Prilagođavanje će biti teška, a to će stvoriti političke probleme“, kaže Borelj.

S druge strane, Evropa se za svoju bezednost oslanja na Sjedinjene Američke Države, što je u redu kada je reč o administraciji predsednika Džoa Bajdena, s kojom postoji odlična saradnja smatra.

Zozep Borelj Josep Borrell
Žozep Borelj Foto:EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

„Ali, ko zna šta će se dogoditi za dve godine ili čak u novembru? Šta bi se dogodilo da je umesto Bajdena u Beloj kući bio Donald Tramp ili neko poput njega? Kakav bi bio odgovor Sjedinjenih Država na rat u Ukrajini? Kakav bi bio naš odgovor u drugačijoj situaciji?“ pita se Borelj, za koga je odgovor jasan – EU mora preuzeti više odgovornosti za svoju bezbednost.

„Nismo verovali da dolazi rat“

Borelj je priznao da se Evropa pokazala lošom u predviđanju. Nije predvidela, iako je mogla očekivati, ruski napad na Ukrajinu, ni snagu ukrajinskog otpora, kao ni Putinovu spremnost da eskalira situaciju. Nije predvidela ni intenzitet napetosti između Kine i Tajvana.

„U prošlosti su se dogodile stvari za koje smo znali da bi se mogle dogoditi, ali neke su bile iznenađenje. Prvo – Ukrajina. Nismo predvideli koliko će se Ukrajina učinkovito odupirati. Nismo verovali da dolazi rat. Priznajem da su nam Amerikanci u Briselu govorili ‘napašće, napašće’, a mi u to nismo verovali“, rekao je Borelj.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

„Sećam se kada me je Entoni Blinken, američki državni sekretar, nazvao i rekao: ‘Pa to će se dogoditi ovaj vikend.’ I, dva dana kasnije, u pet ujutro, počeli su da bombarduju Kijev. Nismo verovali da će se to dogoditi i nismo predvideli da je Ukrajina spremna pružiti tako žestok i uspešan otpor kao što čini. Naravno, zahvaljujući našoj vojnoj podršci, bez toga bi bilo nemoguće, ali i oni su jako doprineli“, govorio je Borelj.

„Nismo predvideli ni mogućnost da situacija eskalira tako da Putin naredi masovnu mobilizaciju i da ima nuklearne pretnje. Pretpostavljam da ste svi čitali poslednji Putinov govor kada je proglasio aneksiju. Svako to mora pročitati. Moramo svetu objasniti što to znači, što znači ovaj pristup protiv Zapada i koji su pravi razlozi rata.“

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo je savršena oluja“

S druge strane, energetska i kriza hrane bile su predvidljive, ali ne u ovom intenzitetu, kaže Borelj.

„Ovo je savršena oluja. Prvo, cene rastu. Drugo, reakcija centralnih banaka na podizanje kamatnih stopa u SAD-u. Svi to moraju slediti jer će inače njihova valuta biti devalvirana. Svi trče dizati kamate. To će nas dovesti do svetske recesije“, rekao je on.

„Svet koji sledi američki FED, svet koji provodi istu monetarnu politiku – jer nema drugog načina, inače će doći do odliva kapitala – podseća me na ono što se događalo u Evropi pre evra kada su svi morali slediti monetarnu politika koju diktira Nemačka. Jer ako niste učinili istu stvar, kapital je bežao, a vi ste to morali učiniti čak i ako to nije bila ispravna politika s obzirom na vašu unutarnju situaciju. Ono što se događalo među nama pre evra, danas se događa na svetskoj sceni“, kaže Borelj.

BONUS VIDEO: Napad na pešački most u Kijevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar