Foto: Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Partija Vladimira Putina Jedinstvena Rusija predlaže za 4. novembar organizovanje referenduma o pripajanju Rusiji ukrajinskih teritorija pod kontrolom ruskih snaga.

„Donjeck, Lugansk i brojni drugi ruski gradovi konačno će ponovo naći svoju matičnu luku. I ruski svet danas podeljen formalnim granicama će ponovo naći svoju celovitost“, rekao je sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak, navodi se u saopštenju partije objavljenom danas.

Rusija 4. novembra slavi Dan nacionalnog jedinstva.

„Bilo bi zgodno organizovanje tih referenduma u Donbasu i oslobođenim teritorijama 4. novembra“, rekao je Turčak a prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

On pominje ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk na istoku čiju nezavisnost je Moskva priznala neposredno pre početka ofanzive u Ukrajini 24. februara, kao i regione Herson i Zaporožje čiji je veliki deo pod kontrolom ruske vojske.

„Pripremaćemo se za taj konkretan datum“, rekao je jedan od zvaničnika vlasti koje je Moskva postavila u Ukrajini Kiril Stremousov, prenose ruske agencije.

Ruske okupacione snage u Ukrajini mesecima govore o referendumu o pripajanju tih teritorija Rusiji, međutim uprava Hersona je saopštila u ponedeljak da je to glasanje trenutno neizvesno zbog kontraofanzive koju vode ukrajinske snage u toj oblasti.

Rusija je već u martu 2014. godine organizovala referendum na Krimu, ukrajinskom poluostrvu pripojenom posle tog glasanja kome je prethodila intervencija ruskih specijalnih snaga.

***

BONUS VIDEO: Jeremić: Vučić bi želeo da bude srpski Putin, a zapravo je Jeljcin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar