Foto: REUTERS/Zohra Bensemra, Foto EPA-EFEYURI KOCHETKOV, Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Mihail Hodorkovski, ruski biznismen u egzilu, pozvao je Ruse koji još uvek žive u zemlji da pokrenuta talas "sabotaže" protiv ruskih državnih struktura, sa ciljem da se zaustavi rat ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini i destabilizuje njegova vlada.

Hodorkovski, koji je proveo deceniju u zatvoru između 2003. i 2013. godine i sada živi u Londonu, rekao je da je Putinova invazija poputno promenila dnevni red ruske političke opozicije i tvrdi da bi „oružani otpor“ mogao da igra ulogu u nekom trenutku u budućnosti.

„Moramo da objasnimo ljudima šta mogu da urade, da ih ubedimo u to da nam to treba da urade, a takođe i da pomognemo ljudima ako zbog toga dođu u opasnu situaciju“, rekao je Hodorkovski za Gardijan.

On je rekao da bi potencijalne akcije trebale da zavise od tolerancije svake osobe na rizik i mogle bi se kretati od slikanja antiratnih grafita na ulicama do sabotiranja železničkih isporuka povezanih sa ratom ili spaljivanja vojnih kancelarija.

Mihail Hodorkovski Mikhail Khodorkovsky
Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Ali mi smo vrlo jasno protiv terorističkih metoda koje štete nenaoružanim ljudima“, rekao je on, kritikujući ubistvo Darije Dugine, ćerke ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

Hodorkovski je u svom prvom intervjuu govorio o svojoj novoj knjizi koja izlazi ove nedelje. Ona se sastoji delom iz memoara, a delom iz analize Putinovih godina na vlasti. Kako se ističe, knjiga je zapravo šablon za zapadne države o tome kako da se nose sa Moskvom.

Hodorkovski ima jednu od najistaknutijih ličnih priča o postsovjetskoj Rusiji koja se uzdiže od ekonomskih početaka tokom reformi Mihaila Gorbačova 1980-tih, da bi postao najbogatiji ruski biznismen kroz naftu kompaniju Jukos.

U knjizi Hodorkovski opisuje svoje rane sastanke sa Putinom koje je napustio sa uverenjem da je novi ruski predsednik njegov ideološki saveznik. Osvrćući se unazad, priznaje da je pogrešno pročitao Putina.

„Nisam bio dovoljno oštar da to vidim. On ima tu profesionalnu KGB veštinu prilagođavanja sagovorniku ali ima i lični talenat za to. Naravno da nikad nije imao liberalne stavove“, rekao je Hodorkovski.

Mihail Hodorkovski Mikhail Khodorkovsky
Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Godine 2003. Hodorkovski je uhapšen po optužbama koje se smatraju politički nakon što je javno kritikovao korupciju vlade tokom sastanka sa Putinom.

Hodorkovski ističe da ga je Putinova odluka da pokrene invaziju na Ukrajinu šokirala i da je promenila njegove stavove o tome kako se najbolje suprotstaviti režimu.

PROČITAJTE JOŠ:

Bake i deke Hodorkovskog su bili Ukrajinci ili su proveli dobar deo života u Ukrajini. On je kao malo dete često boravio u blizini Harkova. Ipak, uvek se identifikovao kao Rus.

„Uvek je bilo normalno, nema čega da se stidiš što si Rus. Sada svaki put kada kažete da ste Rus, postoji unutrašnja nelagodnost“, rekao je on.

Istakao je da je važno da se Zapad fokusira na mnoge Ruse koji su podržali Putina i rat. On je oštro protiv politike pune zabrane turističkih viza za Ruse koju neke zemlje žele.

Od kada živi u Londonu, Hodorkovski je ostao aktivan komentator unutrašnjih ruskih pitanja i finansirao je različite pokrete civilnog društva preko svoje fondacije Otvorena Rusija, prenosi Gardijan.

Hodorkovski je istakao da će pre ili kasnije Putinov režim da padne. Jedan ključan element u ovome biće pobeda Ukrajine u ratu, nada se on. Rusiju zatim treba „transformisati u labavu parlamentarnu federaciju. Postojao je put do ovog ishoda koji nije uključivao krvoprolića, tvrdio je, ali je malo verovatan.

„Ovo je noćna mora, ali ova noćna mora ne znači da su se Rusija i Evropa zauvek razdvojile. Izuzetno je važno da u ovoj tekoj emotivnoj pozadini zadržimo zdrav razum, pragmatizam i vizuju budućnosti, demokratske i evropske Rusije“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar