Pulicerove nagrade
Pulicerove nagrade Foto:Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Specijalna nagrada Pulicer dodeljena je danas tinejdžerki čiji je video snimak smrti Afroamerikanca Džordža Flojda pod kolenom belog policajca pokrenuo globalni pokret protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Žiri za Pulicerove nagrade, najprestižnije američke novinarske nagrade, nagradio je 18-ogodišnju Darnelu Frejžer, zbog toga što je „hrabro snimila ubistvo Džordža Flojda, u videu koji je podstakao proteste protiv policijske brutalnosti širom sveta ukazujući na presudnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom“.

Frejžer je imala 17 godina kada je snimila Flojdovu smrtu u maju 2020. godine, kada ga je privela policija Mineapolisa.

POGLEDAJTE JOŠ:

List Star Tribjun (Star Tribune) iz Mineapolisa, dobio je Pulicerovu nagradu za udarne vesti za pokrivanje ubistva Džordža Flojda 25. maja 2020. godine, i građanskih nemira koji su usledili u gradu.

Flojd, Afroamerikanac, umro je pošto ga je beli policajac Derek Šovin držao pritisnutog za vrat na zemlji devet minuta i 29 sekundi. Taj postupak je izazvao talas protesta prvo u Mineapolisu a zatim širom SAD.

Novinari Star Tribjuna pokrivali su izlive besa u Mineapolisu gde su demonstranti palili zgrade, uključujući policijsku stanicu. Odbor Pulicera nazvao je to izveštavanje „urgentnim, autoritativnim i nijansiranim“. Policajaca Šovin kasnije je osuđen za ubistvo.

Agencija Asošiejted pres dobila je dve Pulicerove nagrade za fotografiju za pokrivanje protesta o rasnoj nepravdi u SAD i posledica pandemije koronavirusa na starije u Španiji.

Glavni fotograf agencije AP u Španiji Emilio Morenati dobio je nagradu za fotografiju za dokumentovanje uticaja kovida-19. na starije. Jedna od pobedničkih slika prikazuje stariji par koji se grli i ljubi kroz plastiku.

Rad 10 fotografa AP-a dobio je nagradu za udarne vesti za izveštavanje sa protesta koji su zahvatili američke gradove posle smrti Džordža Flojda u maju 2020. godine.

Fotografi su izbegavali gumene metke i suzavac da uhvate snimke demonstranata sa pesnicama u vazduhu i ponekad nasilne sukobe sa policijom. Sa ovim osvojenim nagrdama AP je do sada osvojio 56 Pulicerovih nagrada, uključujući 34 za fotografiju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare