Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Porodica Džordža Flojda, koga je pre godinu dana ubila policija, sastala se danas sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući i pozvali na usvajanje zakona o policijskoj reformi koji bi nosio njegovo ime.

PROČITAJTE JOŠ:

Oni su se sastali na prvu godišnjicu Flojdovog ubistva, a sastanku nije prisustvovala sestra Džordža Flojda koja je bojkotovala sastanak rekavši da je Bajden prekršio obećanje da će zakon biti usvojen do godišnjice smrti njenog brata.

„Išla sam u Vašington, da Bajden potpiše predlog zakona, ali on nije potpisao“, rekla je ona.

Nakon sastanka sa porodicom, predsednik je izdao saopštenje kojim se obavezuje da će i dalje podržavati zakonodavstvo, prenosi Tanjug.

„Bitka za dušu Amerike je konstantno povuci-potegni pitanje, između američkog ideala da smo svi stvoreni jednaki i surove realnosti da nas rasizam predugo razdvaja“ rekao je predsednik i dodao da je vreme da se zakon usvoji, jer je prošlo godinu dana od kad je Džordž Flojd ubijen.

Flojd, 46-godišnji crnac, koji je preminuo vezan lisicama, dok mu je policajac kolenom pritiskao vrat, postao je lice burnog nacionalnog suočavanja sa istorijom rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Njegove reči na samrti „ne mogu da dišsem“, postale su slogan na masovnim demonstracijama koje su potresle SAD i čitav svet.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar