epa08206911 Serbian Orthodox Church members in Montenegro take part in a protest rally in Podgorica, Montenegro, 09 February 2020. The Serbian Orthodox Church in Montenegro protest against a new law on religion, which the church has called a plot to rob it of its property. Montenegro's government proposed a new bill on religion requiring all religious communities, including Catholic and Orthodox churches, to register their immovable assets as state property. The law also states that religious communities can only retain their assets if they can produce evidence of the right to ownership, triggering allegations from the Serbian Church that the government plans to dispute its holdings. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Treću noć za redom više od 1.000 Budvana protestuje zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). Veliki broj građana protestvovao je večeras u Beranama, Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima

Protest u Pljevljima zbog hapšenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikijja i osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) završen je večeras oko 21 sat bez incidenata.

Okupljanje građana u glavnoj gradskoj ulici počelo je oko 20 časova, nakon čega je kolona krenula  do crkve Svete Petke.

Kod crkve ih je sačekao kordon policije, pa su se građani istim putem vratili do Ulice Kralja Petra I.

Na jednom i drugom kraju ove ulice bili su postavljeni kordoni policije.

Okupljeni su uzvikivali „Ne damo vladiku“, „Ne damo svetinje“, „Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora“, „Milo lopove“ i „Kosovo je Srbija“.

Posle jednosatne šetnje građani su se razišli, nakon čega se povukla i policija.

 

Nikšić: Moleban i protest

 

Posle molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, građani su se večeras okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću, u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Protojerej Radojica Božović poručio je, posle molebna, da se narod u Crnoj Gori trenutno nalazi na raspeću, ali da će, kako je kazao, vera pobediti, prenosi RTCG.

Hapšenje vladike Joanikija, prema rečima Božovića, podseća na hapšenje Hristovo.

On je dodao da se nada da će episkop Joanikije i sveštenici biti pušteni na slobodu.

Vladiki Joanikiju je određeno zadržavanje do 72 sata zbog litije koja je 12. maja održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom.

Pored njega u pritvoru su i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Sava Kostić, advokat Joanikija, posetio je danas u Centru bezbednosti Nikšić episkopa i sveštenike sa kojima je razgovarao o uslovima i postupanju prema njima tokom zadržavanja.

„Očekujemo, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, da nakon isteka 72 sata, po sili zakona, episkop Joanikije i sveštenici budu pušteni na slobodu. Bilo kakvo zadržavanje i minuta posle toga predstavljalo bi drastično kršenje osnovnih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, zakonicima, međunarodnim konvencijama, tako da verujem da će nadležni državni organi u skladu sa tim i postupati“, rekao je Kostić.

 

Budva: „Svetinja se branit mora“

 

U večerašnjoj najbrojnijoj protestnoj šetnji u Budvi okupljeni uzvikuju „Pustite nam vladiku“, „Kosovo je srce Srbije“, „Ustala je Crna Gora“, „Svetinja se branit mora“, „Milo lopove, pustite nam popove“.

Uzvikuju i „Svi na ulice da branimo naše svetinje“, „Policijo braćo mila, ne slušajte više Mila“.

Okupljeni su pored kuće nezavisnog odbornika Stevana Džakovića uzvikivali „Izdao di Budvu, Stevane“ i „Uzeo si pare, Stevane“.

Džaković, nekadašnji odbornik Pokreta za promjene je potpisao inicijative za smenu gradonačelnika Budve, Marka Carevića i predsednika Skupštine opstine Krsta Radovića.

Pokret za promjene zatražio je od Džakovića da vrati mandat.

Pokret za promjene je još 2016. optužio Džakovića da je pronoverio novac partije koji je dala Opština Budva.

 

Berane: Građani uzvikivali „pustite vladiku“

 

Veliki broj građana je prošao pored zgrade policije i zaputio se prema manastiru Đurđevi stupov
U Beranama je u toku protest zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Tokom protesta u Beranama večeras su nepoznate osobe iz automobila bacile tri eksplozivne naparave, a u eksplozijama nema povređenih, objavile su „Večernje novosti“.

Ova informacija zasad nije potvrđena, a nema je ni u crnogorskim medijima.

„Novosti“ su objavile da se u toku protesta pred zgradom Centra bezbednosti Berane odnekud pojavilo vozilo podgoričkih registarskih oznaka iz kojeg su nepoznate osobe izbacile tri eksplozivne naprave koje su ubrzo detonirane.

Eksplozije su bile poprilično jake, ali niko nije povređen, navodi beogradski dnevnik na svom sajtu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar