Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Predsednik Kirgistana Soronbai Ženbekov proglasio vanredno stanje i naredio raspoređivanje vojske u glavnom grau Biškeku.

Pročitajte još:

Ženbekova kancelarija saopštila je da će vanredno stanje, koje podrazumeva policijski čas i stroge bezbednosne kontrole, stupiti na snagu večeras u 20h i trajaće do 21. oktobra.

U saopštenju se ne navodi koliko će vojnika biti raspoređeno po ulicama glavnog grada, ali je vojsci naređeno da izvede na ulice grada vojna vozila, postavi kontrolne punktove i spreči sukobe koji su izbili posle parlamentarnih izbora.

Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Hiljade demonstranata izašlo je u centar glavnog grada da osudi rezultate parlamentarnih izbora na kojima su pobedile dve političke grupe bliske predsedniku Soronabeju Jenbekovu.

Pročitajte i:

Ranije danas predsednik je saopštio da je spreman da podnese ostavku kada se nova vlada formira, kako bi okončao a kako bi okončao nemire nastale nakon što su pristalice opozicije u utorak zauzele vladine zgrade.

Unutrašnji sukob opozicionih grupa oko toga ko će preuzeti kontrolu podstakao je Moskvu da im poruči da je ona odgovorna za obezbeđivanje bezbednosti u bivšoj sovjetskoj republici.

Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Rusija je situaciju u Kirgistanu, koji se graniči sa Kinom u u kome Kremlj ima vojnu bazu, opisala kao „haos i raspad sistema“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar