Foto:EPA-EFE/VYACHESLAV OSELEDKO

Parlament Kirgistana izglasao je u utorak uveče opozicionog političara Sadira Japarova za premijera te zemlje. Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov rekao je da je spreman za razgovore s političkim protivnicima.

Izabran je nakon što je prethodni premijer Kubatbek Boronov podneo ostavku zbog protesta, prenosi Rojters.

On i drugi političari morali su da pobegnu iz hotela u kojem je zasedao parlament, pošto je veći broj ljudi s palicama i kamenicama upao u zgradu, prenosi Rojters.

Ranije u utorak je predsednik Skupštine Dastan Jumabekov podneo ostavku, saopšteno je iz Vlade.

„Predsednik (Vlade) je uručio neopozivu ostavku našoj pravnoj službi“, navedeno je.

Pročitajte još:

Ostavka Jumabekova usledila je samo dan nakon što su demonstranti upali u predsedništvo i napravili haos u glavnom gradu Kirgistana.

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov rekao je da je spreman za razgovore s političkim protivnicima.

„Nažalost, oni nastoje podeliti naciju, povećati razdor između severa i juga. Postoji rizik da zemlja postane žrtva ne samo unutrašnjih, već i stranih sila. To je samo jedna stvar koju treba uraditi – moramo sesti za pregovarački sto, zaustaviti sporove“, rekao je on.

Dodao je da, kao predsednik, ima ovlašćenja te da mora ujediniti suprotstavljene strane, kao i da je spreman razgovarati s njima.

„To je moja dužnost i spreman sam za to“, rekao je.

Centralna izborna komisija Kirgistana proglasila je ranije danas nevažećim rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedelju, posle masovnih protesta u glavnom gradu Biškeku i drugim gradovima.

„Rezultati parlamentarnih izbora održanih 4. oktobra 2020. godine proglašeni su danas nevažećim“, saopštila je komisija na svojoj zvaničnoj stranici.

Demonstranti, koji osporavaju rezultate parlamentarnih izbora, a kojima dominiraju sve stranke bliske predsedniku, upali su, posle višesatnih okršaja s policijom, u zgrade parlamenta i vlade i oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar