Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Pool via REUTERS, Andrey Sheldunov / WillWest News / Profimedia

Opozicioni političar i gradski zvaničnik Sankt Petersburga, Nikita Juferev, zatražio je danas od tužilaca da pokrenu postupak protiv ruskog predsednika Vladimira Putina zato što je upotrebio reč ''rat'' kako bi opisao sukob u Ukrajini.

“Važno mi je da skrenem paćnju na kontradikcije i nepravdu zakona koje Putin usvaja i potpisuje, ali koje on sam ne poštuje“, rekao Juferev za Rojters.

Putin je juče odstupio od zvaničnog narativa kada je rekao novinarima “Naš cilj nije da dajemo vetar u leđa sukobu, već naprotiv, da okončamo ovaj rat“, kao i da je ruski predsednik u martu potpisao zakone koji propisuju visoke novčane i zatvorske kazne za širenje „namerno lažnih informacija“ o oružanim snagama.

Juferev je naveo da zna da taj pravni spor neće nikuda dospeti, ali da ga je podneo kako bi razotkrio “lažljivost“ sistema.

“Što više o tome budemo pričali, više ljudi će sumnjati u Putinovo poštenje, nepogrešivost i njemu će padati podrška“, smatra Juferev.

Pročitajte još:

U otvorenom pismu i prigovoru koji je podneo ministarstvu unutrašnjih poslova, Juferev je zatražio od tužilaca da procesuiraju Putina po zakonu o širenju lažnih vesti o akijama ruske vojske.

Juferev je rekao da su kritičari Putinovog režima koji su javno sukob u Ukrajini nazivali ratom pretrpeli oštre kazne i ocenio da većina Rusa razume šta se zaista događa u Ukrajini.

“Rat je u ruskom društvu zastrašujuća reč. Sve nas vaspitavaju bake i deke koji su preživeli Drugi svetski rat, i svako zna izreku “Samo da ne bude rata“’, rekao je Juferev.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Ruševine Mariupolja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar