Foto: EPA-EFE/FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT

Na društvenim mrežama se pojavile fotografije koje prikazuju nestalu princezu Latifu iz Dubaija koja je nekoliko meseci ranije u videu navela da je protiv svoje volje bila držana u dva glavna tržna centra u Dubaiju, javlja AP.

PROČITAJTE JOŠ:

Slike koje je objavila žena identifikovana u britanskim medijima kao bivša članica britanske mornarice Sajonid Tejlor pokazuju šeiku Latifu bint Mohamed al Maktum u tržnom centru Emirejts u tamošnjem bioskopu, kao i u restoranu u tržnom centru Dubai Mol u blizini Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, preneo je AP.

Sredinom februara BBC Panorama je emitovala njeno tajno svedočenje u kojem je rekla da je drže kao taoca i da se plaši za svoj život. BBC nije mogao da verifikuje novu fotografiju i nisu pružene dodatne informacije. Međutim, Latifina prijateljica je potvrdila da je na slici upravo princeza Dubaija.

BBC ističe da izgled slike nije slučajan, već da je povezan sa drugim neotkrivenim događajima.

U izjavi, Dejvid Haigh, suosnivač kampanje „Oslobodite Latifu“, rekao je: „Potvrđujemo da je bilo nekoliko potencijalno značajnih i pozitivnih pomaka u kampanji. U ovoj fazi ne nameravamo da komentarišemo dalje. Daćemo izjavu kada bude odgovarajuće vreme“.

Londonska ambasada u Ujedinjenim Arampskim Emiratima nije odgovorila na zahtev BBC-ja za komentar.

UN su odbile da komentarišu fotografiju, ali su za BBC rekli da čekaju „ubedljiv dokaz da je princeza Latifa živa“, za koji su Ujedinjeni Arapski Emirati rekli da će ga pružiti.

Šta se može videti na fotografiji?

Čini se da je na fotografiji princeza Latifa navodno u tržnom centru u Dubaiju. Vidi se kako sedi sa dve žene. Prijatelji princeze su rekli za BBC da prepoznaju obe žene i da su one takođe poznate Latifi.

Fotografija se pojavila na Instagramu, a nije naveden datum kada je fotografija uslikana, kao ni tačno vreme ni lokacija. Slika je objavljena u četvrtak na nalozima obe žene sa slike, a jedna od njih je napisala komentar: „Lepo veče sa prijateljima“.

Nijedna žena nije dogovorila na BBC-jev komentar oko Latifinog stanja ili oko informacija o tome kada je fotografija snimljena.

„Pretpostavljam da je fotografija originala, ona pokazuje dokaz života, što jeste nešto, ali ništa o uslovima njenog zatočenja ili slobode“, rekao je Kenet Rut iz zagovorničke grupe Hjuman Rajts Voča.

U subotu je na isti Instagram nalog postavljena i druga fotografija. Slika dolazi sa opisom: “ Lepa hrana u Bajs Mera sa princezom Latifom“.

Bajs Mer je restoran u Burdž Kalifi u Dubaiju. Nisu navedeni drugi detalji. Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nije bilo komentara.

U februaru su se oglasili za BBC rekavši da je Latifa kod kuće gde se brinu o njoj.

Šta se dogodilo sa Latifom?

Sredinom februara se pojavila vest da je ćerka vladara Dubaija koja je pokušala da pobegne iz zemlje 2018. poslala tajne video poruke prijateljima u kojima je optužila oca da je drži kao „taoca“ i da strahuje za svoj život.

Na snimcima, princeza Latifa al Maktum je rekla da su je komandosi uhvatili kada je pobegla brodom, drogirali i vratili u pritvor. Tajne poruke princeze Latife više ne stižu i prijatelji su sada pozvali UN da se umeša.

Bivša izaslanica UN za ljudska prava Meri Robinson, koja je opisala princezu kao “labilnu mladu ženu” kada se srela sa njom 2018. godine, sada kaže da ju je princezina porodica “užasno prevarila”.

Latifin otac, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum jedan je od najbogatijih šefova država na svetu, vladar Dubaija i potpredsednik UAE.

Video poruke su snimane nekoliko meseci telefonom koji je Latifi prokrijumčaren godinu dana posle hvatanja i povratka u Dubai. Latifa je poruke snimala u kupatilu jer je jedino tamo mogla da zaključa vrata.

Latifine snimke BBC-u je dostavila njena bliska prijateljica Tina Jauhiainen koja sa drugim princezinim prijateljima vodi kampanju Oslobodite Latifu.

Kaže da su prijatelji teška srca doneli odluku da objave njene poruke, ali da je strah za njenu bezbednost bio jači. Oni su pokušali da uspostave kontakt sa Latifom koju drže u vili u Dubaiju, ali bez uspeha.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar