Roberta Metsola Foto:Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, podstaknuta nedavnim korupcionaškim skandalom u ovom telu, želi da se bivši poslanici onemoguće da čim odu sa funkcije počnu da lobiraju za interese država i kapitala, a i da se obelodane imena evroposlanika na funkciji koji krše skupštinska pravila, rekao je danas jedan zvaničnik parlamenta.

Metsola takođe želi strože proveravanje lobista i javno obznanjivanje svakog sastanka koji bi evroposlanici imali sa njima, rekao je zvaničnik, koji nije želeo da mu se ime pominje jer Evropski parlament još nije odobrio ove mere.

„Ne samo što su procedure prekršene, već su prekršeni i neki ozbiljni zakoni“, rekao je anonimni zvaničnik i dodao: „Razumemo da je poverenje evropskih građana u Evropski parlament pretrpelo udarac“.

Mere, o kojima će lideri političkih grupa Parlamenta razgovarati u utorak, pokušaj su da se „obnovi to poverenje“, izjavio je zvaničnik, a mere je opisao kao „najveće izmene pravila u domenu etike, odgovornosti i integriteta Evropskog parlamenta“ godinama unazad.

Njihovo planiranje je otkriveno samo mesec dana nakon što su vlasti Belgije uhapsile četvoro ljudi na osnovu optužnice za korupciju, pranje novca i učešće u kriminalnoj organizaciji. Evroposlanici i zvaničnici slažu se da bi to mogao biti najveći korupcionaški skandal s kojim se Evropska unija ikada suočila.

Među optuženima su članica parlamenta – i jedna od njegovih sada bivših potpredsednica – Eva Kaili i njen momak Frančesko Đorđi, koji takođe radi u parlamentu. Oni se terete da su radili sa bivšim evroposlanikom Pjerom Antonijem Pancerijem koji je, prema navodima iz naloga za hapšenje, „osumnjičen za političko intervenisanje kod članova Evropskog parlamenta a u korist Katara i Maroka“, u zamenu za novac.

Belgijsko pravosuđe takođe želi da Evropski parlament ukine imunitet još dvojici evroparlamentaraca na funkciji: Andrei Kozolinu i Marku Tarabeli. Obojica poriču umešanost. Optužnica je podignuta i protiv Nikola Figa-Talamanke, šefa dobrotvorne grupe Nema mira bez pravde.

***

BONUS VIDEO: Orban je to ovako objasnio Evropskoj komisiji: Uđeš u bar…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar