Roberta Metsola Foto:Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je danas da ta institucija neće stati u odbranu evroposlanika protiv kojih se vodi istraga za korupciju.

„Neće biti nekažnjenih. Ovaj parlament neće stati na stranu onih za koje se dokaže da su odgovorni“, rekla je Metsola, dodajući da je potrebna veća transparentnost o sastancima evroposlanika i stranih aktera, prenosi Rojters.

Belgijsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe zbog sumnje da su primali novac i poklone, kako bi uticali na odluke Evropskog parlamenta u korist jedne zalivske države, a kako Rojters navodi, među optuženima je i potpredsednica EP Eva Kaili.

Eva Kaili Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Evropski parlament je u međuvremenu saopštio da su suspendovana ovlašćenja i dužnosti potpredsednice Evropskog parlamenta Kaili.

Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u petak u okviru istrage otvorene sredinom jula ove godine o navodnoj kriminalnoj organizaciji infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara.

#related-news_2

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni „u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca“. Tokom pretresa zaplenjeno je 600.000 evra.

***

BONUS VIDEO: INTERVJU Gabrijel Eskobar: Brine me korupcija u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar