Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Nema više izgleda za pobedu premijera Izraela Benjamina Netanjahua na parlamentarnim izborima održanim u utorak, jer nakon gotovo svih prebrojanih glasova njegova partija konzervativna Likud i njeni desničarski saveznici nemaju parlamentarnu većinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izraelska izborna komisija prebrojala je 99,5 odsto, 4.429.518 glasova i kako se pokazalo ni Netanjahuov blok, ni oni koji žele da ga smene nemaju otvoren put ka obrazovanju vlade. Ne očekuje se da preostali neizbrojani glasovi izmene te rezultate.

Ovi četvrti opšti izbori za manje od dve godine uveliko su se smatrali referendumom o Netanjahuovoj sposobnosti da vlada dok mu se sudi za korupciju.

Međutim, ni Netanjahuov Likud sa svojim tradiconalnim pristalicama, dve verske stranke i jednom ultradesničarskom, ni njegovi protivnici, čitav niz različitih partija, nisu osvojili 61 poslanički mandat u parlamentu, Knesetu, sa 120 poslanika.

Likud će sa saveznicima imati 52 poslanička mandata, a protivnici 57.

Između su dve stranke koje nisu odlučile kom bloku će prići, nacionalistička Jamina sa sedam mandata, predvođena bivšim Netanjahuovim saradnikom Naftali Banetom i Raam, islamska partija izraelskih Arapa koja je osvojila četiri mesta. Arapske stranke nikada nisu bile u vladajućoj koačiciji, ni za nacionalističke stranke i takvo savezništvo je tabu.

Becalel Smotrih, Netanjahuov saveznik i vođa ultradesne Religiozne cionističke stranke, rekao je da se desničarska vlada neće formirati sa podrškom Mansura Abasa koji predvodi Raam.

Predsednik demokratskog instituta Izraela Johanan Plesner rekao je da je zastoj koji je sada nastao najgora politička kriza posle više decenija i da je izraelski poiltički sistem takav da je teško postići jasan ishod.

Uz to je kao razlog naveo „faktor Netanjahu“, kako je rekao, popularnog premijera koji se bori da ostane na vlasti dok mu se sudi. Nekolicina Netanjahuovih protivnika počela je da razmatra usvajanje predloga zakona kojim bi se onemogućilo da političar kome se sudi postane mandatar.

Time bi se sprečilo da Netanjahu koji je najduže premijer u istoriji Izraela ostane na toj funkciji.

Netnjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i mito u tri slučaja. On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije, policiju i tužilaštvo da vode lov na veštice protiv njega.

Konačni rezultati izbora očekuju se sutra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar