izrael vakcina protiv korone
Foto: EPA-EFE/Alex Kolomoisky

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, na krilima uspešnog kriznog korona-menadžmenta, želi da pobedi na parlamentarnim izborima. Na protekla tri glasanja uvek je uspevao da (tesno) formira vladajuću koaliciju.

Pročitajte još:

Pre nešto više od dve nedelje Nuriel Zarifi konačno je mogao ponovno da otvori svoj kafić u Zapadnom Jerusalimu. Radio je doduše i pre toga, ali zbog pandemije mu je bilo dozvoljeno da prodaje samo kafu za poneti. Ali sad gosti smeju i da sednu u njegov kafić i unutra i na terasu, da popiju kafu ili pojedu sveže pecivo. Nakon tri duga karantina i nakon što je skoro svaka druga odrasla osoba u Izraelu već dobila i drugu dozu vakcine, ta zemlja ukinula je mnogobrojne restrikcije, neposredno pred parlamentarne izbore.

„Nekoliko puta sam pomislio da je sad stvarno dosta, da neću izaći na izbore. Ali onda vidim svu tu mržnju protiv Netanjahua. Šta god on napravi, nije dobro. Kritikuju ga. To me je motivisalo da izađem na izbore i glasam za njega“, “, kaže Zarifi simpatizer konzervativne stranke Likud izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izraelci danas  biraju po četvrti put u poslednje dve godine. Krajem prošle godine raspala se, vlada, odnosno koalicija Benjamina Netanjahua (Likud) i Benija Ganca (Plavo-beli). Sudeći po anketama, Plavo-beli na ovim izborima neće igrati neku značajniju ulogu. Birači levog centra Gancu još uvek nisu oprostili što je nakon prošlih izbora ušao u koaliciju s Netanjahuom, čovekom kog su simpatizeri Plavo-belih po svaku cenu hteli da svrgnu s vlasti.

Pročitajte i:

Na biračkim listićima jesu imena partija, ali se u stvari i ovog puta, kao i na prethodna tri izbora, radi se o referendumu . Za ili protiv Netanjahua. Dugovečni premijer tu dužnost obavlja već 12 godina, zbog sumnje u korupciju mora da se brani pred sudom, a čini se da on kao osoba već godinama unosi sve veći jaz u izraelsko društvo.

Novi početak?

Vlada je, baš kao i premijer Netanjahu, tokom protekle godine često kritikovana zbog kriznog menadžmenta. I to prilično oštro. Hiljade demonstranata je zbog njegove korona-politika izašlo na ulice. Mnogi su zahtevali Netanjahuovu ostavku zbog optužbe za korupciju. U subotu 13. marta takođe je održan veliki protest. Demonstranti su poručivali da su nezadovoljni opštom situacijom u zemlji. Problem pritom nije bila kampanja vakcinacije, kojom su mnogi Izraelci zadovoljni, i zbog koje i premijer, ali i izraelski zdravstveni sektor uživaju poverenje.

U martu pre godinu dana, pa onda ponovo u septembru i decembru, Vlada je uvela stroge restrikcije, odnosno strogi karantin. Krajem prošle godine broj novih infekcija je porastao, a istovremeno je Netanjahu započeo s kampanjom vakcinacije. Izrael je od Bajontek/Fajzera dobio dovoljnu količinu vakcina, a zauzvrat su farmaceutskim firmama na raspolaganje stavili podatke vakcinisanih ljudi. U ovom trenutku je skoro svaka druga (odrasla) osoba u Izraelu i revakcinisana, a nekoliko nedelja uoči izbora brojna ograničenja su ukinuta.

Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner

Poslednje ankete koje su objavili izraelski mediji u petak uoči izbora pokazale su da Likud može da računa s 29 do 32 mandata, odnosno da bi opet mogao da bude najjača stranka u novom sazivu izraelskog parlamenta Kneseta. Valja napomenuti da, iako predizborne prognoze u Izraelu nisu uvek pouzdane, one ipak otkrivaju preferencije birača. Dva veća partijska bloka se bore za vlast i žele da formiraju vladajuću koaliciju, ali to bi moglo da bude komplikovano. Potrebno je skupiti većinu, to jest 61 od 120 poslanika koliko ih ima u Knesetu. Dodatni problem je to što uoči izbora još uvek nije sasvim i do kraja jasno ko je s kim u koaliciji.

Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Netanjahu se, kao i uvek, oslanja na ultra-ortodoksne stranke i za formiranje vlade će mu biti potrebni poslanici jedne male ekstremističke stranačke alijanse. Netanjahuu bi, ako je verovati anketama, mogla da bude potrebna i pomoć nacionalno-religiozne stranke Jamina („Udesno“) Naftalija Beneta. On je do sada odbijao da kaže s kime (ne) želi u koaliciju. Nejasno je i da li će aktuelni premijer dobiti i podršku i jedne male arapsko-izraelske partije (Ujedinjena arapska lista/Ram) nakon što je ona uspela da po prvi put osvoji i naklonost arapskih birača.

Anti-Netanjahu-blok

Njegovi protivnici okupili su se oko slogana „Sve, samo ne Netanjahu“. Neke od tih partija ranije su bili koalicioni partneri aktuelnog premijera. Jedan od lidera opozicionog bloka je Jair Lapid, šef centrističke partije „Postoji budućnost“ (Ješ Atid). Lapid je bio ministar finansija u jednoj ranijoj Netanjahuovoj vladi, a sada je vodio dosta opuštenu kampanju u kojoj se bavio temama kao što su demokratija i ekonomija, ali je i kritikovao vladinu politiku tokom pandemije.

Prema poslednjim anketama, Ješ Atid bi mogao da osvoji 18 do 20 mandata, a to bi značilo da bi Lapidova stranka mogla da bude druga najjača politička snaga u novom Knesetu, odmah iza Likuda.

Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

„Još uvek ima veoma mnogo ljudi koji nisu odlučili za koga će da glasaju. Radi se o otprilike deset mandata“, smatra Lapid.

„Oni bi trebalo da znaju da ćemo, ako ne podrže Ješ Atid, dobiti mračnu, rasističku, homofobnu i ucenjivačku vladu. Mi moramo da postanemo jaka snaga kako bi doveli do promen“, dodaje on.

Prve prognoze biće objavljene u utorak uveče, u 20 sati po lokalnom vremenu, odmah nakon zatvaranja biračkih lokala. Zbog mera protiv koronavirusa i dodatnih glasačkih mesta za korona-pacijente i ljude u karantinu, i prebrojavanje glasova bi moglo da potraje malo duže nego inače, poručuju iz izraelske Izborne komisije. Mnogi birači su zabrinuti zbog mogućnosti da nakon toga ponovo dođe do višenedeljnih teških koalicionih pregovora, da se ponovi pat-situacija u parlamentu ili čak da dođe i do novih izbora, petih izbora za samo dve godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar