Foto: EPA-EFE/Alex Kolomoisky

Konzervativna partija Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua osvojila je najviše poslaničkih mandata u parlamentu - Knesetu na današnjim, četvrtim opštim izborima za manje od dve godine.

Medjutim, sudeći po izlaznim anketama, objavljenim posle završenog glasanja u 22 sata po lokalnom vremenu, nema gararancija da će ona sa svojim saveznicima – ultradesničarskim i verskim partijama, imati dovoljno poslanika da obrazuju novu vladu.

Tri izraelska TV kanala objavila su da je Likud osvojio izmedju 31 i 33 mesta u Knesetu sa 120 poslanika, a sledi partija centra (Ima budućnosti) lidera izraelske opozicije Jaira Lapida sa 16 do 18 mesta, preneo je Frans pres.

Asošiejted pres navodi da na izborima nema jasnog pobednika i da je Netanjahuova sudbina neizvesna, te da će se politički zastoj nastaviti.

Izlazne ankete pokazuju da ni Netanjahu sa svojim saveznicima, ali ni njegovi protivnici, nisu uspeli da obezbede parlamentarnu većinu što bi moglo da donese produženje zastoja, a čak i pete uzastopne izbore.

Zvanični rezultati možda neće biti poznati danima, ali ako i konačni rezultat bude sličan izlaznim anketama, obe strane će pokušati da privuku Naftali Beneta, bivšeg Netanjahuvoog saveznika, koji mu je postao rival, kako bi imali većinu.

Netanjahu bi s Benetovom strankom Jamina i partijama koje ga inače podržavaju, imao tesnu većinu u Knesetu, navode izraelski mediji.

Benet deli Netanjahuovu čvrstorukašku nacionalističku ideologiju, ali je nagovestio da bi saradjivao sa njegovim protivnicima, ako mu se pruži šansa da bude premijer.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je gotovo 6,6 miliona stanovnika, a odziv je, po prvim informacijama, bio najmanji od 2009. godine – oko 60 odsto.

Izraelci su glasali za 24. saziv parlamenta, Kneseta, podeljeni skoro napola: na one koji podržavaju dugogodišnjeg premijera Netanjahua i one koji bi da ga smene.

Ni u prethodne tri runde izbora nije bilo jasnog pobednika, a vlada nacionalnog jedinstva obrazovana je u maju 2020. godine.

Već u decembru raspisani su novi izbori posle sukoba Netanjahua i njegovog koalicionog partnera Benija Ganca, lidera partije centra Plavo i belo.

Bilo je dogovoreno da Ganc zameni Netanjahua na funkciji premijera u novembru ove godine, ali se parlament automatski raspustio jer nije usvojen budžet u predvidjenom roku.

Protiv njega je labava koalicija opozicionih stranaka i bivših saveznika koji smatraju da je vreme da ode, prvenstveno zbog sudjenja za korupciju, ali bi se njihova nastojanja da se ujedine u vladi mogla pokazati nemogućim.

Netanjahu je odbio da se povuče iako mu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i mito, a u središtu njegove kampanje bila je uspešna vakcinacija protiv korona virusa čak 80 odsto odraslih od ukupno 9,3 miliona stanovnika.

On je krajem 2019. godine optužen, a sudjenje je počelo pošto je vlada jedinstva položila zakletvu u maju prošle godine.

Današnji izbori se smatraju referendumom o Netanjahuovoj vladavini i ankete su pokazivale da će izborna trka biti tesna.

Ovog puta on nije imao ni jasnog rivala, već mu se suprostavio čitav niz partija koji nema ništa zajedničko sem animoziteta prema njemu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)