Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Pravoslavni hrišćani u Jerusalimu danas su proslavili Uskrs u atmosferi koja, zbog pandemije korona virusa, nije bila nimalo nalik uobičajenoj.

Od trenutka kada su krajem marta vrata Crkve Hristovog groba zatvorena za javnost, svim hrišćanima bilo je jasno da će njihov najznačajniji verski praznik ove godine po svoj prilici biti obeležen bez prisustva hodočasnika, pošto je Izrael brzo uveo ograničanja javnih okupljanja kako bi sprečio širenje korona virusa, navodi Rojters.

„Svet – i istok i zapad – danas se ujedinio u borbi protiv ove pandemije. Želeo bih da se, kada prevaziđemo pandemiju, ujedinimo u odbrani ljudskog morala i vrednosti“, rekao je jedan arhiepiskop Jerusalimske patrijaršije u četvrtak posle ceremonije svetog pranja nogu, kojoj je prisustvovao mali broj ljudi.

Dva dana kasnije, patrijarh jerusalimski Teofil III vodio je svečanost silaska Blagodatnog ognja, koja simbolizuje vaskrsenje Hristovo a koja se ovog puta odvijala bez prisustva vernika, podseća agencija, uz zaključak da valja čekati do sledeće godine kako bi se videlo da li će se u Jerusalimu, gradu u kojem svoja svetilišta imaju Jevreji, hrišćani i muslimani, stvari vratiti u normalu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram