Foto:Shutterstock

Vlada Izraela je obrazovala poseban tim za bavljenje posledicama izveštaja o prodaji softvera izraelske kompanije NSO, koji su vlade navodno koristile za špijuniranje novinara, boraca za ljudska prava i političkih protivnika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, portal Vala je objavio da će tim ispitati optužbe protiv firme NSO i potencijalne bezbednosne, diplomatske i pravne posledice.

Tim koji se navodno prvi put sastao u nedelju čine predstavnici ministarstava, odbrane, spoljnih poslova, pravde, obaveštajne službe Mosad i vojne obaveštajne službe.

Zvaničnici su rekli da Vlada Izraela vrlo ozbiljno postupa u nastaloj situaciji i da je glavno pitanje kako da se odnosi prema drugim kompanijama i budućim sporazumima pošto su standardne procedure primenjene kada je firmi NSO data dozvola za izvoz.

Cilj je da se sagleda da li je potrebna promena u izvozu sajber sistema drugim zemljama.

Ocenjuje se da se mogu očekivati diplomatske posledice, iako su početne reakcije bile ograničene na javne i medijske kritike.

Vest o obrazovanju tima objavljena je nakon što su mediji javili da su na listi od preko 50.000 potencijalnih meta softvera „Pegaz“ kompanije NSO bili i telefoni predsednika Francuske Emanuela Makrona i kralja Maroka Muhameda Šestog, a da su ga koristile marokanske obaveštajne službe.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc prethodno je izjavio da ta zemlja deluje potpuno u skladu sa međunarodnim pravom pri davanju dozvola za izvoz.

„Svesni smo nedavnih objava o upotrebi sistema koje su razvile određene izraelske sajber kompanije. Izrael kao liberalna zapadna demokratija kontroliše izvoz svih sajber proizvoda u skladu sa svojim zakonom o kontroli odbrambenog izvoza i pridržavajući se međunarodnih kontrola izvoza“, rekao je Ganc.

On je naveo da država Izrael dozvoljava izvoz sajber proizvoda isključivo vladama, za zakonitu upotrebu, jedino protiv terorista i kriminalaca.

U nedelju su objavljeni rezultati istrage na osnovu procurelih podataka, koju je sprovelo 17 medijskih organizacija, na čelu sa pariskom neprofitnom grupom Zabranjene priče. Istraga je pokazala da je softver „Pegaz“ korišćen za hakerske napade na mobilne telefone novinara, boraca za ljudska prava i političkih protivnika u 50 država.

Istragom je utvrđeno da su softver koristile vlade Azerbejdžana, Bahreina, Kazahstana, Meksika, Maroka, Ruande, Saudijske Arabije, Mađarske, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, preneli su izraelski mediji.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar