Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore sa ruskim predsednikom o deeskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, ali je odbio da se podvrgne ruskom PCR pre sastanka. Umesto toga, lekar iz nemačke ambasade u Moskvi će uraditi Šolcu tekst na koronavirus po njegovom dolasku u Rusiju, rekao je izvor iz nemačke vlade, uoči Šolcovog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

PROČITAJTE JOŠ:

Šolc danas boravi u Moskvi sa misijom da spreči rat, a najveći trgovinski partner Rusije u Evropi upozorava na dalekosežne sankcije ako Rusija napadne Ukrajinu, prenosi Rojters.

PCR test će biti obavljen u avionu koji je sleteo u Moskvu, rekao je izvor, dodajući da je kancelarija ponudila Rusija mogućnost da pošalju nekoga da posmatra proceduru.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošle nedelje odbio zahtev Kremlja da uradi ruski test na koronavirus kada je stigao da vidi Putina, kako bi sprečio šansu da Rusija dobije njegov DNK uzorak, rekli su Rojtersku dva izvora iz Makronovog okruženja.

Zbog toga je Makron držan na distanci od ruskog lidera prilikom dugih razgovara o okrajinskoj krizi.

Šolc je poslednji u nizu zapadnih šefova država i vlada uključenih u snažnu diplomatsku ofanzivu radi sprečavanja rata.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Poseta dolazi u vreme kada su nemačko-ruski odnosi na najnižem nivou. Ukrajinska kriza verovatno će zaseniti nekoliko nerešenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve, prenosi Jutarnji list.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar