Foto: EPA PHOTO/ANTONIO BAT

Sledeće nedelje,, 22. aprila, održaće se komemoracija na spomen groblju u Jasenovcu, na kojoj će nakon četiri godine prisustvovati državni vrh i predstavnici žrtava. U mandatu bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović takve zajedničke, državne komemoracije nisu bile moguće, podseća zagrebački Jutarnji list.

Nakon pune četiri godine na komemoraciji će se zajedno naći premijer, predsednik Zoran Milanović, šef sabora Gordan Jandroković, kao i predstavnici žrtava stradalih u Jasenovcu, jednom od najvećih zločina koji se dogodio u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Pozivajuci se na svoja saznanja, list piše da bi detalji komemoracije trebalo da se dogovore u ponedeljak, ali je izvesno, kažu, da će u Jasenovcu biti premijer, predsednik Sabora Gordan Jandroković, predsednik Republike, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac, predstavnici Koordinacije jevrejskih opština, Saveza antifašista i antifašističkih boraca, kao i Roma.

Zagrebački dnevnik podseća da u mandatu bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović takve zajedničke, državne komemoracije nisu bile moguće.

Tada se u samom Jasenovcu našla spomen-ploča HOS-a, čiji zaštitni znak je ustaški poklič “za dom spremni” .Tih godina je vladala društvena klimea u kojoj su se umanjivali ili negirali ustaški zločini zbog čega Srbi, Romi, Jevreji i antifašisti snisu hteli da prisustvuju zajedničkim komemoracijama.

Tako je Grabar Kitarović u Jasenovac odlazila u tajnosti i sama.

Komemoracije su se u Jasenovcu najpe održavale u dve, a potom i u tri kolone.

Zasebno bi to učinila bivša predsednica, zasebno predstavnici žrtava, a zasebno premijer i predsednik sabora.

Jutarnji konstatuje da je očigledno da je promena u Kabinetu predsednika Zorana Milanovića bio jedan od preduslova da se jedan od najvećih zločina počinjenih u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata ponovo obeleži na dostojanstven način.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram