Foto: Darko Bandic/Pool via REUTERS

Hrvatski građani moći će uskoro da putuju u SAD bez viza, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo u intervjuu za Hinu u Dubrovniku, dodajući da će se to dogoditi rokom "sledećih meseci".

Na pitanje kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. „visa-waiver“ programu, Pompeo je rekao kako se nada da će se to dogoditi „vrlo brzo“, odnosno „u sledećim mesecima“.

Pročitajte još:

„Još ima posla, mora se rešiti papirologija, administrativne stvari, neke treba da učinimo mi, neke su na hrvatskim liderima, ali o tome smo razgovarali s ministrom spoljnih poslova (Gordanom Grlićem Radmanom), i siguran sam da ćemo o tome razgovarati i s premijerom (Andrejom Plenkovićem)“, rekao je Pompeo uoči razgovora s hrvatskim šefom vlade.

To je nešto na čemu se već dugo radi i sigurno će biti sjajno za hrvatske građane, ali i za odnose dve zemlje takođe“, istakao je, dodajući kako smatra da su „sve prepreke rešene“.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Prvi čovek Stejt Dipartmenta boravi u jednodnevnoj poseti Hrvatskoj kao najviši predstavnik američke administracije otkad je Donald Tramp predsednik SAD-a, i osam godina nakon što je zadnji puta neki šef – odnosno šefica – američke diplomatije bio u poseti Hrvatkoj od Hilari Klinton 2012.

Ukidanje viza gotovo 30 godina je nerešeno diplomatsko pitanje u odnosima dve zemlje. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduslove, a zadnji koji je Hrvatska trebala da ispuni je manje od tri odsto odbijenih zahteva.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar su jedine članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku, i ostale zemlje EU-a čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar