Foto: Darko Bandic/Pool via REUTERS

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je novinarima u Dubrovniku da se testirao u avionu i da je negativan na koronavirus, da se oseća sjajno na početku jednodnevne posete Hrvatskoj.

Pompeo će su u Dubrovniku još sastati s premijerom Plenkovićem te ministrom obrane Banožićem

Prvi čovek američke diplomatije stigao je u Dubrovnik iz Italije gde je takođe boravio službeno u sklopu svoje evropske turneje.

Pročitajte još:

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp saopštio da je pozitivan na koronavirus, Pompeo i njegova supruga u avionu su testirani na koronavirus i oboje su bili negativni. Državni sekretar se s Trampom poslednji put sreo sredinom septembra.

U Starom gradu ga je dočekao hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Goran Grlić Radman, a nakon šetnje Stradunom posetili su Memorijalni centar Rona Brauna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsednika Bila Klintona, tragično stradalom 1996. u padu aviona u blizini aerodroma u Ćilipima. Uz Brauna je poginula i cela delegacija s 34 osobe.

Pompeo, će se u Hrvatskoj sastati i sa premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom odbrane Mariom Banožićem.

Majk Pompeo Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki državni sekretar bi u petak mogao da objavi da hrvatskim građanima nakon trideset godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD. Uslov za to su manje od tri odsto odbijenih zahteva. Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je rekao da još nema službeni izveštaj je li to zadovoljeno, ali da je „vrlo optimističan”.

Hrvatski politički vrh će s Pompeom razgovarati i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dve države.

Dve strane razgovaraće i o kupovini borbenih aviona. SAD je uz Izrael, Švedsku i Francusku, Hrvatskoj ponudio svoje avione, nove F-16.

Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme LNG terminala te 5G mreža – američku stranu brine širenje kineskog uticaja, pa u tom smislu i učestvovanje Huaveja u izgradnjama 5G internet mreža u svetu.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar