Mongolija
Mongolija; Foto: Byambasuren BYAMBA-OCHIR / AFP / Profimedia

Mongolske vlasti uvele su karantin u gradu Kovd i okolini, pošto se tu pojavila kuga - dve osobe u tom gradu testirane su pozitivno na bubonsku kugu, a, kako su utvrdili mongolski epidemiolozi, zarazile su se tako što su jele meso mrmota.

Mongolski mediji objavili su da se radi o muškarcu starom 27 godina i mlađoj ženi nepoznatih godina.

Epidemiolozi su saopštili da prate kontakte dvoje zaraženih sa 146 osoba sa kojima su bili u direktnom kontaktu i još 504 sa kojima su bili u indirektnom kontaktu, prenosi Sputnjik sa RT. Trenutno se analiziraju i njihovi uzorci, kako bi se utvrdilo da li imaju kugu.

Inače, u okolini ovog grada na zapadu Mongolije, kuga je izbila i prošle godine, zbog čega je Rusija zatvorila granicu sa Mongolijom.

Pročitajte još:

Pojava kuge u Mongoliji dovodi se u vezu sa korišćenjem mesa mrmota, a do sada su u toj zemlji zabeležene dve žrtve ove zaraze.

Bubonska kuga ostala je u mračnom sećanju širom sveta, jer je samo u 14. veku odnela živote više od 50 miliona ljudi u Evropi. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je od 2010. do 2015. zabeleženo 3.248 slučajeva kuge, sa 584 mrtvih.

Kuga se danas uspešno leči primenom antibiotika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar