Kanada protest kamiondzija Dzastin Trudo
Kanada protest kamiondžija Džastin Trudo Foto:EPA-EFE/ANDRE PICHETTE/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Kanadski premijer Džastin Trudo i njegova porodica napustili su Otavu i premešteni su na tajnu lokaciju usled pretnji kojima je Trudo izložen. Situaciji je prethodila odluka vlasti o pravilima za prelazak granice sa Sjedinjenim Državama, koja se posebno tiče vozača kamiona. U znak protesta što se zahteva testiranje i karantin ukoliko nisu vakcinisani, oni već danima kampuju ispred zgrade parlamenta.

Vozači kamiona u jednom momentu su upali u zgradu parlamenta, nezadovoljni činjenicom da se od njih zahteva vakcinacija kao uslov za ulazak u Sjedinjene Države, ali i karantin po povratku u Kanadu.

Pripadnici snaga bezbednosti upozorili su premijera da je njegova porodica ugrožena, zbog čega je premeštaj na tajnu lokaciju bio neophodan. Prethodnih dana, besni demonstranti su marširali ulicama Otave, a ispred kancelarije premijera kampovali su čitavu noć. Do eskalacije je došlo kada su pojedini nezadovoljni građani uputili pretnje premijeru i njegovoj porodici.

Dzastin Trudo
Džastin Trudo Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Iako je zasad nepoznato gde se tačno Trudo nalazi, postoji pretpostavka da je reč upravo o Sjedinjenim Državama, a njegov kabinet nije želeo da komentariše lokaciju, zbog zaštite premijera i njegove porodice.

„On je izolovan, ali nastavlja da funkciju obavlja na daljinu“, saopšteno je iz kabineta Džastina Trudoa.

Demonstranti i dalje na ulicama

I nakon izmeštanja Trudoa i njegove porodice, nezadovoljni građani nastavili su da protestuju na ulicama Kanade. Oni su parkirali kamione ispred zgrade parlamenta i marširali noseći kopije Povelje o pravima i slobodama, dok je nekolicina nosila transparente sa natpisom „Bože, očuvaj našu zemlju slavnom i slobodnom“.

Na skupovima koji su trajali celog vikenda učestvovalo je na desetine hiljada Kanađana.

Kanada protest kamiondzija
Kanada protest kamiondžija Foto:EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Policija Otave nekoliko puta je izlazila na lice mesta i upozorila besne kamiondžije da će sva vozila koja blokiraju trake za prolazak Hitne pomoći biti uklonjena. Iako je veliki broj pripadnika policije konstantno na ulicama, sve veći broj vozača kamiona pristiže iz mnogih delova Kanade.

Odluka koja je dovela do haosa

Kanadske vlasti uvele su nova pravila za vozače kamiona koja su na snazi od 15. januara. Kako nalažu mere, svi vozači kamiona koji su nevakcinisani moraju da se testiraju na virus korona, ali i da budu u karantinu kada se vraćaju iz Sjedinjenih Država.

Nije im dozvoljen ulazak u SAD osim ako nisu vakcinisani, a američkim vozačima nije dozvoljen ulazak u Kanadu osim ako ne pokažu kovid sertifikat.

POGLEDAJTE JOŠ:

Borba sa „konvojem slobode“

Trudo je protest kamiondžija ocenio kao revolt nekolicine nezadovoljnih građana, ističući da je skoro 90 odsto Kanade vakcinisano.

Međutim, kamiondžije su svoju borbu nazvale „konvoj slobode“ i poručuju da neće odustati od namere da nateraju Vladu da promeni pravila.

„Trenutno sam zaključan u svojoj zemlji. Ne mogu da idem na odmor. Ne mogu da idem u restoran, ne mogu da idem na kuglanje. Ne mogu da idem u bioskop. Znate, to su stvari koje su izmakle kontroli“, smatra vozač kamiona Tom Papin.

Prema njegovim rečima, učesnici protesta će ostati parkirani kod parlamenta sve dok se ne ukinu pravila o prelasku granice.

BONUS VIDEO Katastrofalne posledice poplava u Kanadi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar