Milo Đukanović, Duško Marković Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Izvršni direktor privatne kompanije „Dekar Energy“ Milić Novović, povukao je 5.000 evra donacije Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za parlamentarne izbore, pokazuje izveštaj Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) o prilozima u kampanji.

Novovićeva firma je ranije od Vlade dobila koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana, a pored njega donatori DPS-a su i firma Igora Mašovića i Tamara Kokić koja je takođe u istom biznisu.

Mašović je većinski vlasnik „Hidroenergije Andrijevica“ i brat predsednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, koji je najavio povlačenje iz politike, kako je rekao iz ličnih razloga, nakon što je DPS na lokalnim izborima izgubila vlast u toj opštini.

Prema informacijama “Vijesti”, i Tamara Kokić planira da povuče donaciju DPS-u za parlamentarne izbore.

Milo Đukanović Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Milić Novović je prilog uplatio u junu, dok izveštaj ASK-a za period od 19. avgusta do 2. septembra pokazuje da ga je povukao.

Pročitajte još:

To je učinio i Miodrag Janjušević, koji je prethodno DPS-u uplatio 600 evra. “Vijestima” je potvrđeno da je Novović povukao prilog i da to namerava Tamara Kokić. Iz DPS-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto su donacije povučene, a pitanja su upućena i ASK-u.

MANS je ranije objavio da su Kokić i Novović direktori u kompanijama koje su od Vlade dobile koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana. Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja s državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama. Zakonom o energetici definisano je da proizvodnja struje spada u posao od javnog interesa.

Firma Milića Novovića trenutno gradi tri hidroelektrane u opštini Kolašin. Novović je i direktor i vlasnik kompanije „Igma Product“, koja je bila u vlasništvu firme Igora Mašovića, „Igma Grand“.

“Hidroenergija Andrijevica“ Igora Mašovića je prošle godine dobila koncesiju i zaključila ugovore za izgradnju dve male hidroelektrane. Preko svoje druge kompanije, „Igma Energy“, on ima udeo u još osam malih hidroelektrana. Prihod ovih elektrana do juna ove godine je iznosio blizu 900 hiljada evra, a koncesije za sve elektrane su izdate na 30 godina.

Foto:TANJUG/ EDIB TAHIROVIC

Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 evra.

Tamara Kokić, koja je DPS pomogla sa 3.000 evra, izvršni je direktor dve firme koje je osnovao konzorcijum, u kome udeo ima Igor Mašović, a do avgusta 2018. godine je radila kao direktor njegove kompanije “Igma Grand”. U MANS-u su ranije izneli sumnju da se nastavlja praksa razrađene šeme ubacivanja gotovog novca u fond kampanje DPS-a, a ne dobrovoljnih donacija.

“U ovom slučaju, Mašović i lica i kompanije koje su povezane s njim, imaju jako veliki interes da upravo ova garnitura koja im je omogućila da u mandatu ove Vlade dobiju milione po osnovu subvencija za struju, obezbijedi da te poslove mogu imati i u narednom mandatu Vlade. To se u zapadnom svetu zove kupovina uticaja i to je naš Zakon prepoznao i izričito zabranio i zbog toga je ova donacija koju su Mašović i povezane kompanije dali DPS-u apsolutno nezakonita jer na taj način oni utiču odnosno finansiraju partiju koja bi sjutra trebalo da im obezbedi nastavak svih ugovora”, rekao je Dejan Milovac iz MANS-a za TV Vijesti.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Kazne za fizičko lice koje na ovaj način da prilog političkoj partiji kreću se od 500 do 2.000 eura, dok za partiju koja primi takvu donaciju nije predviđena nikakva kazna.

Poslednji izveštaj o donacijama, a koji je objavio ASK, od 19. avgusta do 2. septembra, pokazuje da je Dragan Žarković donirao hiljadu evra, a Aleksandar Obradović 500 evra.

Donacije DPS-u ukupno iznose oko 497 hiljada eura.

Priloge je dobila i koalicija “Crno na bijelo” i to u visini od 1.675 evra, a među donatorima su Zoran Miljanić (Civis) 500 evra, Zoran Mikić (URA) 300 evra, po 200 evra Janko Milutin i Senka Labudović, dok su po 100 evra dali Ivan Ašanin, Nikola Radman, Radoje Perović, Veljko Banović…

Ukupne donacije koaliciji “Za budućnost Crne Gore” iznose 192.468 evra. Prema poslednjem izveštaju ASK-a donatori su i Boban Stanišić (PzP) s 3.000 evra, Rade Ranitović 2.500, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 2.000 evra, a toliko je uplatio i Goran Raosavljević. Željko Furtula je uplatio hiljadu evra.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ranije je objavljeno da je maksimalni iznos, po pet hiljada evra doniralo 20 funkcionera DF-a i nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić.

BS prikupila 8.470 evra, donator i Velbos

Bošnjačka stranka (BS) prikupila je 8.470 evra donacija i sve su registrovane u periodu od 5. do 19. avgusta.

Ta partija dobila je od preduzeća Velbos d.o.o. Rožaje četiri hiljade evra. Vlasnik Velbosa je istoimeno preduzeće iz Sarajeva, biznismena Nehada Kardovića.

Aida Rastoder donirala je hiljadu evra, Jasmin Kajević (OO BS Bar) 500 evra, Adin Purišić 400 evra, Alma Hadžibegović (potpredsednica Foruma mladih BS) i Deni Musić po 300 evra, Edis Mustajbašić 250 evra, a po 200 evra Arnela Bralić, Meldina Malezić, Zemira Adrović…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare