U Hrvatskoj je počela svečanost povodom godišnjice akcije Oluja, koja se u ovoj državi slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Središnja svečanost održava se u Kninu na stadionu NK Dinara, a događaju prisustvuje državni vrh Hrvatske.

Proslava je počela budnicom u Kninu u 6.30 časova ujutu. Dva sata kasnije na događaj su pristigli najviši državni zvaničnici Hrvatske. Vence su kod položili hrvatski predsednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković gradonačelnici Zagreba i Splita Tomislav Tomašević i Ivica Puljak, predsednik parlamenta Gordan Jandroković, kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Inače, ovo je prvi put nakon svečanog otvaranja Pelješkog mosta da su jedan kraj drugoga predsednik Milanović i premijer Plenković.

Pročitajte još:

Plenković: Na meti smo jalovih optužbi o proterivanju Srba

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je njegova zemlja ponovo na meti „jadnih i jalovih optužbi o proterivanju Srba“.

„Ali, poznato je da ih je njihovo rukovodstvo sporazumom sa Beogradom nateralo na odlazak. Nećemo dozvoliti oslobodilački i pravedni karakter otadžbina dovedena u pitanje, niti ćemo dozvoliti da sebe optužuju naši heroji”. Ponosni smo što štitimo prava nacionalnih manjina. Nažalost, Srbija ne sarađuje ni po pitanju nestalih lica ni po pitanju kampova na teritoriji Srbije“; rekao je Plenković.

Božinović: Ovo je bio put ka slobodi

Događaju prisustvuju i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i generalni direktor policije Nikola Milina koji su čestitali hrvatskim građanima to „što su se izborili za slobodu“.

FOTO: TANJUG/ FOTO HINA/ IVANA IVANOVIC/ nr

„Put ka slobodi, na samom početku samostalno, a kasnije rame uz rame sa hrvatskom vojskom, krčili su i hrvatska policija, svi njeni rodovi, a posebno pripadnici Specijalne policije. Hrvatski policajci aktivno su učestvovali u svim ratnim akcijama i operacijama tokom Domovinskog rata, uključujući i završnu, virtuozno izvedenu, vojno policijsku operaciju Oluja. I danas pokazuju istu zrelost u bezbednosnoj zaštiti, vešto se prilagođavajući savremenim bezbednosnim izazovima, a njihovo ratno iskustvo je od neprocenjivog značaja za nove policijske generacije“, poručili su.

Prisutnima će se uskoro obratiti i general-pukovnik Mladen Markač, premijer Andrej Plenković, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Republike i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

U organizaciji Grada Knina od 21 sat biće održani koncerti Doris Dragović i grupe Opšta opasnost i vatromet.

Oluja: Za četiri dana iz svojih domova proterano 250.000 Srba

Podsećamo, akcija „Oluja“ je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Više od 250.000 Srba iz Hrvatske, su u kolonama automobila, kamiona, traktora… stigle u Srbiju, iz svog zavičaja.

Akcija je, zvanično, trajala četiri dana i završila se padom Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom.

BONUS VIDEO OLUJA – Zločin,bol, pouke…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram