Sanja Vulić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Novom Sadu se danas obeležava 27 godina od početka hrvatske vojne operacije "Oluja" u kojoj je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske, a više od 1.800 ubijeno i nestalo.

Sanja Vulić iz Dvora na Uni, dete iz kolone, kaže da su njena osećanja pomešana.

Tuguje za rodnim krajem, ali je zahvalna svim prisutnima koji ne dozvoljavaju da „egzodus padne u zaborav.“

Najranija sećanja moja dosežu do početka 1990. godina, kada je počelo maltretiranje srpskog stanovništva. Svi lepi događaji i zvuci detinjstva su potisnuti, zvucima rušenja kuća i pucnjavom – rekla je Vulić.

Kako kaže, najteži trenutak koji je preživela jeste taj što je tri dana gledala u kolonu i pokušavala da pronađe svog oca.

„Tek četvrtog dana stigao je i naš otac, ukrcao nas je u stari gradski autobus u Banjaluci, i poslao put Srbije. On je ostao i nastavio traktorom iza nas“ – rekla je Vulić.

Njena majka imala je sat vremena da spakuje stvari i napusti sa porodicom vekovno ognjište. Krenuli su put Banja Luke.

Gledamo strahote u kojima stari umiru, ljudi plaču i sahranjuju ih pored puta – seća se Sanja u suzama.

Podsetimo, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta danas je, posle parastosa svim stradalima u Hrvatskoj akciji „Oluja“, istakao da i 27 godina od završetka rata „Oluja“ i dalje traje.

PROČITAJTE JOŠ

Linta je naglasio da ta akcija predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

„U Hrvatskoj ne postoji politička volja da se suoče sa svojom tamnom stranom prošlosti, da procesuiraju sve odgovorne za ratne zločine, te da poštuje srpske žrtve“, rekao je Linta i dodao da  se u Hrvatskoj vodi politika „cementiranja etničkog čišćenja“.

BONUS VIDEO: Parastos za žrtve „Oluje“ u crkvi Svetog Marka u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar