Foto: TANJUG/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Grupa nevladinih organizacija (NVO) saopštila je danas da je prema podacima Udruženja Srba iz Hrvatske, sa sedištem u Srbiji, "Veritas" i "Suza" za vreme hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" pre 27 godina ubijeno 1.200 civila i da posmrtni ostaci još 250 žrtava nisu otkriveni i identifikovani iako su masovne grobnice poznate.

Kako se navodi u saopštenju organizacija „Rekom mreža za pomirenje“, „Fond za humanitarno pravo“, „Documenta“ i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR), zvanični hrvatski izvori navode da su na hrvatskoj strani poginula 204 vojnika i policajca i da posmrtni ostaci dvoje još uvek nisu nadjeni

Hrvatski „Helsinški odbor za ljudska prava“ je dokumentovao ubistva 677 civila, a te podatke, dodaje se u saopštenju, podržavaju i podaci „Dokumente“ i „Fonda za humanitarno pravo“.

Podsetili su i da je Žalbeno veće Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2012. godine poništio osudjujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za ratne zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i ovičaja ratovanja u vojnoj akciji „Oluja“.

„Tom presudom, Žalbeno veće nije oslobodilo Republiku Hrvatsku obaveze da procesuira počinioce čiji je identitet utvrdilo Raspravno veće, kao i da istraži i kazni počinioce ratnih zločina koji nisu bili deo predmeta Tužitelj protiv Ante Gotovine i Mladena Markača“, stoji u saopštenju.

Istakli su i da proteklo vreme pokazuje da su izvršioci ratnih zločina na slobodi.

Oni su dodali i da nema političke volje dase sačini regionalni popis žrtava od 1991. do 2001. godine, za koji se zalaže civilno društvo i 580.000 gradjana postjugoslovenskih zemalja, potpisnika peticije za osnivanje Rekoma.

NVO su u saopštenju podsetile i na desetine drugih sudski utvrdjenih činjenicama o zločinima, čiji počinioci još uvek nisu kažnjeni, od kojih većina dolazi iz presuda Raspravnog veća MKSJ u predmetima protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Bonus video: Parastos za žrtve „Oluje“ u crkvi Svetog Marka u Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar