Ukrajina

Situacija u okupiranom ukrajinskom gradu Severodonjecku je „na ivici humanitarne katastrofe“ i grad je opljačkan od strane ruskih trupa, saopštio je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Guverner je jutros objavio na Telegramu tvrdnju da je u Severodonjecku uništeno ili oštećeno 80 odsto stambenih objekata.

Pročitajte još:

„Neki ljudi pokušavaju da se vrate po svoje stvari, ali sve češće nalaze prazan stan, čak i ako nije srušen. Po ulasku u grad, Rusi su prvo deportovali deo lokalnog stanovništva, oduzeli im ključeve stanova, a zatim počeli sve da pljačkaju. Kamionima se dovezu do solitera. Ako je nameštaj dobar, oni ga odnose. Ne radi se više samo o kućnim aparatima“, naveo je ukrajinski zvaničnik.

Gajdaj tvrdi i da je grad na ivici humanitarne katastrofe, i da nema vodosnabdevanja, gasa, ni struje.

„Od kraja februara, okupatori granatiraju infrastrukturne objekte, uništavajući ih gotovo u potpunosti. Neće moći ništa da poprave. Jer i u mirnodopskim uslovima za takav obim radova je potrebno šest meseci do godinu dana, ako su materijali i kvalifikovani radnici dostupni. Rusi nemaju ni jedno ni drugo“, napisao je guverner Luganska.

Dodao je da je u Severodonjecku veliki problem sa kanalizacijom i da postrojenja za prečišćavanje ne rade, kao ni crpne stanice.

„Kanalizacioni otpad se akumulira. Dodajte tome temperaturu vazduha. I smrad od leševa, onih koji su sahranjeni u dvorištima, a mnogi su ostali u stanovima i ulazima. U Severodonjecku je humanitarna katastrofa“, naveo je Gajdaj.

Smatra se da bi oko 15.000 civila još uvek moglo biti u Severodonjecku, gradu koji je bio ključna tačka za rusko zauzimanje Luganske oblasti.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Granatirana škola u Harkovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar