Foto: EPA-EFE/Profimedia/Reuters/TANJUG/Beta

Britansko ministarstvo odbrane, koje redovno prati situaciju na frontu u Ukrajini, saopštilo je da je primetno da se ruske snage sada koncentrišu u pravcu Siverska, osam kilometara zapadno od sadašnje ruske linije fronta.

Britanci pretpostavljaju da će ruske snage ovde napraviti pauzu kako da napunile oružje pre nego što preduzmu nove ofanzivne operacije u Donjeckoj oblasti.

Dodaje se u izveštaju da ukrajinske snage nastavljaju da postepeno napreduju u jugozapadnom Hersonskom sektoru.

Pročitajte još:

Takođe, navode da postoji realna mogućnost da će neposredni taktički cilj Rusije biti upravo Siversk, dok njene snage pokušavaju da napreduju ka svom najverovatnijem operativnom cilju, urbanom području Slavjansk-Kramatorsk.

Podsetimo, prethodnih dana situacija je bila kritična i u obližnjoj Donjeckoj oblasti, a ukrajinski guverner regiona Pavlo Kirilenko saopštio je da je neophodna evakuacija 350.000 stanovnika ove oblasti da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja.

Prethodno je ukrajinska vojska u nedelju povukla trupe iz grada Lisičanska, koji se takođe nalazi u blizini, dok su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Putin saopštili da je zauzimanjem tog grada Moskva dobila kontrolu nad celim regionom Luganska.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Slovjansk pod žestokim udarom ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare