Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da su zajednički napor i solidarnost presudni za okončanje pandemije i istakao da je Hrvatska otvorena za postpandemijsku saradnju u oporavku.

Pročitajte još:

„Globalna saradnja svima nam je pomogla da zaustavimo bolest, razvijemo efikasne vakcine i nabavimo dovoljno medicinske i zaštitne opreme. Uz to, zajednički napor i solidarnost biće presudni kako bismo vakcinu isporučili svima, što je glavni preduslov za okončanje pandemije“, rekao je Plenković u obraćanju na video samitu Kina plus 17.

Istakao je da će u tom smislu, Hrvatska sarađivati sa svim svojim partnerima.

„Uveren sam da nam naša saradnja kroz razmenu dobrih praksi nudi privilegovani okvir za pojačani i brzi oporavak Evrope i Kine u narednom razdoblju“, rekao je premijer.

Istakao je da je Hrvatska zbog toga otvorena za zajednički rad na postpandemijskom oporavku društva i privrede.

Naveo je da je Kina u proleće prošle godine pomogla Hrvatskoj u nabavci zaštitne opreme i dodao da su zahvalni na toj podršci premijera Li Kećijanga, koji je, kako je naveo, spasao mnoge živote.

Plenković je Kini zahvalio i na solidarnosti i pomoći nakon dva velika potresa koja su pogodila Hrvatsku tokom prošle godine.

Kao dobar primer saradnje Kine i Evrope naveo je projekat Pelješkog mosta, koji finasira EU, a gradi kineska firma.

Inače, ovaj samit se održava u trenutku kada je Evropa u lokdaunu i ima problema sa imunizacijom i vakcinama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar