Željko Ivanović
Željko Ivanović Foto: Savo Prelević/Vijesti

Pst… Da se poklonimo svecu… Oprostite, možete li nam otvoriti sveca… Pitala je aktivistkinja Maja M. monaha okupatorske crkve Srbije, iako je bila neradna neđelja. A valjda i svetac ima dušu. Jer i on je krvavo radio kao naša radnička klasa. Nije znao ni za neradnu nedjelju a kamoli za neki drugi dan, bio je eksploatisan od raznih gospodara a posebno podanika, da bi na kraju zasluženo zaradio zvanje sveca.

E moj Sveti Petre. Eto šta si dočekao, da nekog monaha okupatorske crkve Srbije pitaju da te otvori, i to neđeljom, kao da si Voli ili HD Laković, s tim što je ovdje, istina, bila u pitanju potreba da se nahrani duša a ne želudac. Kada je monah krenuo da otvori sveca, vidjeli smo u stvari običnu drvenu škrinju, nalik frižideru, samo što ne stoji vertikalno, i iz nje ne izlazi Vučić, još manje Đukanović, već mirno u njoj, kažu iz okupatorske crkve Srbije, počiva Sveti Petar, lično. To jest njegove mošti, šta god to značilo, piše Željko Ivanović u kolumni za Vijesti.

E moj Sveti Petre, eto kakav sam ti ja bezbožnik. Ni u mošti ne vjerujem. Za razliku od Miloša Malog, portparola građanskog DPS-a i građanske aktivistkinje Maje Velike, koji se, ako im je vjerovati, ne ustežu ni da te tijelom zaštite, ako treba i mošti da ti cjelivaju, a onda natenane i građanski ispovijede svu svoju muku koja im leži na građanskom i antifašističkom srcu. To jest duši.

Blažo Jovanić Foto: Savo Prelević/Vijesti

E moj Sveti Petre, umjesto da građanski aktivisti iz DPS-a i sa Cetinja posjete zid velelepne vile utamničenog Blaža Jovanića, sudije- predsjednika, i na njemu zaplaču – zbog okupacije Crne Gore, duge i preduge DPS vladavine, i da podsjete na sve one milione i milijarde, koji su umjesto u budžetu i rukama građana Crne Gore završili u džepovima okupacionih snaga i njihove Partije – oni se zalijeću na tvoje mošti, i to nedjeljom, kad ništa ne radi, osim Pobjeda, Antena, Analitika, CDM, In4s, Borba i ostale komunalne službe.

E moj Sveti Petre, dobro kažeš, ako je po čojstvu i junaštvu, onda su građanski portparol i performerka trebali, ako im je Nikšić daleko, da tu na Cetinju odu pred kuću onog Zvicera. Za koga nikad ne bismo čuli da nije bilo njegove slavne supruge Vesne, autonomne i građanske šefice našeg nezavisnog sudstva, i tričavih 50 hiljada eura otpremnine za njenog zaslužnog supruga. Što sve, još jednom, objašnjava zašto je Brisel davno zaključio kako nam je pravosuđe korumpirano i zarobljeno i da mu ne može pomoći ni pomenuta gospođa Zvicer, ni njen čisti crnogorski, Čirgićev ili Đagin, uzmi kako hoćeš, ali znaš na šta mislim – na Crnu Goru kao jednu kulturnu adresu.

Foto: Mediabiro

E moj Sveti Petre, nijesu samo portparol DPS-a i njegova aktivistkinja fejk građanski – ništa bolji nije ni mali Aleksa, takozvani lider Crvenih, koji se dugo mučio sa multietničkim skladom da bi na kraju pokazao kako mu je kožuh bliži od gunjine. A Marko Milačić i Marina Jočić rod u odnosu na albanski lobi od Dritana Abazovića i Jovane Marović. A tek kako mu je blizak Boris. Koji ga, kao Roćen Mila, besplatno, u stopu i slovo, prati i savjetuje, leti, spava, bilježi, upada u riječ sagovorniku, ali i piše koriguje, koordinira (sve botove, liše Kopra i Martina) i u finalu omogućava ulazak takozvanih Demokrata u veliku familiju EPP! Gdje ih odavno čekaju Bošnjaci i takozvani ministar Ibrahimović. Ili samo gospodin Ervin. Nelegitimni naravno. I voskrese EPP.

E moj Sveti Petre, ne samo da smo tebe zatvorili, već i nebo naše zatvorismo. Pa je Putinov izaslanik Sergej ostao prizemljen u Moskvi, što je izazvalo lelek građanskih Marka, Gorana, Jola, ali sada ne na račun crkve Srbije već na račun okupatorske NATO alijanse koja nam ne dopušta da budemo slobodni i suvereni. Kao Abhazija, Čečenija, Bjelorusija ili Moldavija. Tako je i naš Montenegro pomogao Putinu da ubijedi svoj slobodni puk kako ne vodi on Rusiju iz Evrope nego Evropa sama tjera Rusiju. Demokratija je najslabija kada njeni najveći neprijatelji cinično krenu da izvrću teze i ismijavaju njene postulate. Zato se Putin, Tramp i Erdogan tako dobro razumiju i slažu.

Podgorica, panorama, Crna Gora
Foto: Shutterstock/Predrag Jankovic

E moj Sveti Petre, u pravu je takozvana građanska aktivistkinja MM makar u jednom – evo su pošli da ručaju pa su te zatvorili… Tako je. Već tri decenije, ne samo tvoje mošti, već i najveći broj građana i građanki Crne Gore čame zaključani u najljepšem zatvoru na svijetu. I ne mogu nam pomoći ni starocrnogorski gospođe Zvicer, ni žrtva performerke Maje M, ni antifašizam Veska Barovića, ni patriotizam Veljovića, ni pravda Ivice Stankovića, ni pobjede a ne podjele mister Bečića, ni prizemljeni avion Sergeja Lavrova, čak ni povlačenje šefa Đukanovića. Za koje se premijer nada da će se desiti. Ali ne garantuje. Ako ti nešto znaš, Sveti Petre – javi nam. Preko Sava Kentere. Ili njegovog druga iz škole Draga, ako nećeš preko monaha okupatorske crkve Srbije.

Pst. Da se poklonimo DPS-u. Oprostite, možete li nam otvoriti DPS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare