Avganistan, izbeglice
Foto: US Navy/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Petnaest zemalja Evropske unije obavezale su se da će prihvatiti 40.000 Avganistanaca, najavila je danas evropska komesarka Ilva Johanson posle sastanka ministara unutrašnjih poslova Unije u Briselu.

„Mogu danas da objavim da se 15 zemalja članica obavezalo da ponudi zaštitu za 40.000 Avganistanaca“, rekla je na konferenciji za novinare Johanson, komesarka EU za unutrašnje poslove i pozdravila „impresivan čin solidarnosti“.

PROČITAJTE JOŠ:

Visoki komesarijat UN za izbeglice ocenio je u oktobru da će oko 85.000 Avganistanaca morati tokom narednih pet godina da se premesti iz zemalja oko Avganistana gde su se sklonili u druge zemlje, i pozvao zemlje EU da prihvate polovinu tog broja.

Evropska komisija nije odmah precizirala u kom periodu će se obaviti ti premeštaji.

Nemačka će prihvatiti najveći kontingent avganistanskih izbeglica (25.000). Francuska je obećala da će preuzeti 2.500 Avganistanaca pored 5.000 izbeglica drugih nacionalnosti, pokazuje dokument u koji je agencija Frans pres imala uvid.

Holandija će preuzeti 3.159 Avganistanaca i 1.915 izbeglica iz drugih zemalja, Španija 2.500 i 1.200 i Švedska 1.500 i 4.200. ; Države članice EU evakuisale su već oko 28.000 ljudi iz Avganistana od povratka talibana na vlast sredinom avgusta, navela je Evropska komisija.

Bonus video: Talibanski red za pasose

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar