Papa Franja
Papa Franja Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je danas u intervjuu argentinskom listu "La Nasion" da je voljan i da bi želeo da ode u Kijev, ali samo pod uslovom da ode i u Moskvu.

Otići ću u oba mesta, ili neću ni u jedno, rekao je papa i dodao da ne može da kaže da je putovanjue u Moskvu moguće, ali nije ni nemoguće, preneo je portal „Vatikan njuz“.

Nadamo se da ćemo uspeti. Nema obećanja, ali nisam zatvorio ta vrata, rekao je papa.

Objasnio je da Vatikan u ovom trenutku deluje diplomatskim kanalima kako bi video da li se nešto može postići i istakao da ne postoji „vatikanski mirovni plan“.

Umesto toga, postoji „služba mira“ koja napreduje diskretno sa onima koji su otvoreni za dijalog. Vatikan radi, kazao je Franja.

Na pitanje da li bi ono što se dešava u Ukrajini definisao kao genocid, papa je rekao da ne zna, jer to mora da se definiše i dobro da se prouči, ali je ocenio da to „svakako nije ratna etika na koju smo navikli“.

„Očigledno je da kada se bombarduju škole, bolnice i skloništa ne stiče se toliko utisak da se neko mesto zauzima, koliko da se uništava“, rekao je papa.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare