Foto: Li Ying / Xinhua News / Profimedia

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju u maju ove godine porasle su u odnosu na isti mesec 2021. godine za 10,8 odsto, objavio je u sredu Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke.

Inflacija je u maju nastavila da ubrzava, a do danas objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabeležena je prošlog meseca, kada je iznosila 9,4 odsto. Pre aprila 2022., inflacija je najviša bila u julu 2008. godine, kada je iznosila 8,4 odsto.

Inače, u martu rast inflacije na godišnjem nivou je iznosio 7,3 odsto, u februaru 6,3 odsto u januaru 5,7 odsto, u decembru 2021. 5,5 odsto, novembru 4,8 odsto, oktobru 3,8 odsto, a septembru prošle godine 3,3 odsto, dok je prvi snažniji porast stope inflacije zabeležen u aprilu prošle godine za 2,1 odsto, prenosi Jutarnji list.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, porasle su i na mesečnom nivou, te su u maju bile u proseku više za 1,4 odsto u odnosu na april, dok su cene u godišnjem proseku bile više za 5,4 odsto, stoji u DZS-ovom izveštaju.

Na godišnjem nivou porasle su gotovo sve kategorije, a najviše cene prevoza, za 19 odsto. S 15,2 odsto rasta slede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli s 12,1 odsto potom kategorija domaćinstava – opreme za kuću i redovno održavanje domaćinstva, koja beleži skok od 11,7 odsto, pa kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva, s rastom od 9,2 odsto. Nadalje, cene odeće i obuće porasle su za 8,9 odsto, rekreacije i kulture za 6,6 odsto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 6,2 odsto, dok na primer alkoholna pića i duvan beleže rast od 1,4 odsto.

Jedini pad cena na godišnjem nivou beleže komunikacije, za 0,4 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Na mesečnom nivou, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u proseku takođe porasle cene prevoza, za tri odsto, zatim hrane i bezalkoholnih pića, za 2,1 odsto, domaćinstava, opreme za kuću i redovno održavanje domaćinstava, za 1,5 odsto, rekreacije i kulture za 1,4, a odeće i obuće te restorana i hotela za po 1,1 odsto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 3,94 postotna boda, potom u prevozu, za 2,80 postotnih bodova, te stanovanju, vodi, električnoj energiji, gasu i ostalim gorivima, za 1,55 postotnih bodova.

Posmatrano prema posebnim grupama, najveći porast cena u proseku na godišnjem nivou ostvaren je u grupi – energija, za 21,5 odsto, što je doprinos porastu od 3,61 postotnog boda, navode iz DZS-a.

BONUS VIDEO: Zlatić: Ozbiljna inflacija na evropskom tržištu uticala na cenu peleta u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare